fbpx

Опасенията от рецесия сринаха цените на петрола

Цените на петрола се понижиха във вторник, тъй като инвеститорите се съобразяват с мрачната перспектива за търсенето на горива, според данни, сочещи глобален спад в производството, точно когато ОПЕК се срещат тази седмица, за да решат дали да увеличат предлагането.

Фючърсите на суровия петрол Brent спаднаха с 24 цента, или 0,2%, до $99,82 за барел, докато фючърсите на суровия петрол WTI се понижиха с 10 цента, или 0,1%, до $93,78 за барел.

Спадът идва, след като фючърсите на Brent паднаха в понеделник до 99,09 долара за барел, което е най-ниското им ниво от 15 юли.

Цените на суровия петрол се сринаха, след като множеството данни за дейността на заводите показаха, че светът се насочва към гигантско глобално икономическо свиване и поради очакванията за повече производство на петрол след много добър сезон на печалби за петролните компании“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор от OANDA, цитиран от Ройтерс.

Опасенията от рецесия се засилиха в началото натази седмица, тъй като проучвания в Съединените щати, Европа и Азия показаха, че предприятията търсят инерционни сили през юли. Слабото глобално търсене и строгите ограничения заради COVID-19 в Китай забавят допълнително производството.

В същото време печалбата на BP за второто тримесечие скочи до 8,45 милиарда долара, най-високата стойност от 14 години а акциите й поскъпнаха с 3,6% при откриването на търговията в Лондон, съобщава Ройтерс.

Компанията работи добре и продължава да се укрепва. Имаме истински стратегически импулс„, заявява главният изпълнителен директор Бърнард Луни пред агенцията.

Лууни, който пое поста през 2020 г. с обещание бързо да пренасочи BP от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници, заявява, че компанията ще увеличи с 500 милиона долара разходите си за нов нефт и газ в отговор на глобалната криза в доставките.

Ще насочим повече инвестиции към въглеводороди, за да помогнем за енергийната сигурност в близко бъдеще“, отбелязва Луни.

BP планира да поддържа общите си капиталови разходи тази година в диапазона от 14 до 15 милиарда долара.

Компанията също така увеличи плановете си за обратно изкупуване на акции за текущото тримесечие до 3,5 милиарда долара, след като закупи 4,1 милиарда долара през първата половина на годината.

От BP заявяват, че очакват цените на суровия петрол и газ, както и маржовете на рафинирането да останат „повишени“ през третото тримесечие и че ще се придържат към целта си да използват 60% от излишъка си за обратно изкупуване на акции.

Силните резултати на компанията се отразяват позитивно и на енергийния сектор на Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"