fbpx

ОПЕК ревизира надолу прогнозите си за глобалното търсене на петрол

петрол цени нефт

ОПЕК намали прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в световен мащаб през 2024 г., отразявайки данните, получени досега тази година, като намалява очакванията си и за следващата година, отбелязвайки втората поредна низходяща ревизия, съобщава Ройтерс.

По-слабата перспектива допълнително подчертава предизвикателството, пред което е изправена ОПЕК+ за балансиране на пазара. Миналата седмица ОПЕК+ отложи плана за започване на изпомпване на повече петрол, след като цените достигнаха най-ниското ниво през 2024 г.

В месечния си доклад ОПЕК заявява, че търсенето на петрол в световен мащаб през 2024 година ще нарасне с 2,03 милиона барела на ден (bpd), което е по-малко от прогнозирания растеж от 2,11 милиона bpd, който се очакваше миналия месец

По-голямата част от понижението се дължи на Китай, след като ОПЕК намали прогнозата си за растеж на Китай през 2024-та до 650 000 барела на ден от 700 000 барела на ден. Използването на петрол във втората по големина икономика в света е изправено пред затруднения от икономическите предизвикателства и преминаването към по-чисти горива, коментира ОПЕК.

ОПЕК намали и прогнозата си за растеж на глобалното търсене за 2025 г. – до 1,74 милиона барела на ден от предишните 1,78 милиона барела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"