fbpx

ОПЕК+ смрази очакванията за увеличаване добива на петрол

ОПЕК+ има намерение да повиши леко добива на петрол със 100 000 барела на ден, което анализаторите описаха като обида към президента на САЩ Джо Байдън след посещението му в Саудитска Арабия миналия месец, целящо да убеди лидера в ОПЕК да изпомпва повече, за да подпомогне САЩ и световната икономика, съобщава Ройтерс.

Увеличението, което се равнява на 86 секунди глобално търсене на петрол, идва след седмици на спекулации, че пътуването на Байдън до Близкия изток и разрешението на Вашингтон за продажбите на системи за противоракетна отбрана на Рияд и Обединените арабски емирства ще донесат повече петрол.

Документ на ОПЕК+ показа, че групата е настроена да увеличи добива със 100 000 барела на ден от септември, като два източника на Ройтерс заявяват, че това е ефективно решено от среща при закрити врата.

Това е толкова малко, че е безсмислено. От физическа гледна точка това е незначителен момент. Като политически жест е почти обидно“, казва Раад Алкадири, управляващ директор за енергия, климат и устойчивост в Eurasia Group.

ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, преди това увеличаваха производството с около 430 000-650 000 барела на ден на месец, въпреки че изпитваха затруднения да постигнат пълните си цели, тъй като повечето членове вече са изчерпали производствения си потенциал.

ОПЕК отказа да премине към по-големи увеличения на добива, тъй като източници от групата посочиха липсата на свободен капацитет сред членовете, както и необходимостта от по-нататъшно сътрудничество с Русия като част от по-широката група ОПЕК+.

Базовите фючърси на петрола Brent скочиха с около $3 за барел след днешното решение на ОПЕК, търгувайки се близо до $102 за барел.

До септември ОПЕК+ трябваше да прекрати всички рекордни съкращения на производството, които приложи през 2020 г., след като пандемията намали търсенето.

До юни обаче ОПЕК+ беше с почти 3 милиона барела на ден под своите квоти, тъй като санкциите срещу някои членове и ниските инвестиции от други осакатиха способността му да увеличи добива.

Смята се, че само Саудитска Арабия и ОАЕ имат малко свободен капацитет за увеличаване на производството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"