fbpx

Посещението на Пелоси в Тайван вдигна долара

Американската валута поскъпна спрямо европейската до 1,0174 долара за евро. Това увеличение се обяснява с нарастването на напрежението между Китай и Съединените щати след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на остров Тайван, отбелязва Capital.fr.

Доларът се повиши, след като беше достигнал четириседмично дъно спрямо основните валути. Напрежението, което се създаде между Вашингтон и Пекин, кара инвеститорите да се насочат към валути-убежища.

Доларовият индекс, който сравнява американската валута с кошница от другите основни валути, нарасна с 0,69% до 106,17 пункта. Зелените пари поскъпнаха с 0,86% спрямо еврото до 1,0174 долара за евро, предизвиквайки спад на еврото от четириседмичния си връх спрямо американската валута. Доларът се покачи и спрямо японската валута (+ 0,99% до 132,93 йени за долар).

Освен това, „нестабилността на курса долар-юан показва несигурността, която царува на пазара“, отбелязва анализаторът на IG Джошуа Махони. Китайската валута затвори на 6,7544 юана за долар, след като падна до 6,7825 юана, което е най-ниското ниво от средата на май. Тайванският долар падна до най-ниското си ниво от средата на 2020 г. спрямо зелените пари, преди да възстанови стойността си. „Засилените геополитически страхове […] във връзка с посещението на Нанси Пелоси в Тайван предизвикват смущение на пазарите“, изтъква Питър Кардило от Spartan Capital.

Нанси Пелоси е най-високопоставеният американски политик, посетил острова през последните 25 години. Тя припомни за „безусловната подкрепа на Америка за жизнената демокрация на Тайван“, заявявайки, че нейното присъствие не противоречи на „по никакъв начин“ на дългогодишната политика на Съединените щати спрямо Китай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"