fbpx

Кабинетът „Донев“ обяви газовата ситуация у нас за почти критична, но успокои, че газ ще има

Служебното правителство създава междуведомствен кризисен щаб във връзка с газовите доставки. Това стана ясно от брифинг на премиера Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов. Ще се работи денонощно, включително събота и неделя.

От думите на министър Христов стана ясно, че ситуацията е сериозна, дори критична. Той формулира четири основни проблема:

  1. Договорените количества не са достатъчни за задоволяване на нуждите до края на годината, а само до края на месец септември.
  2. 7-те танкера с втечнен газ, които обяви кабинатът „Петков“ не са договорени, а са на ниво оферти, като три от тях са за тази година, а останалите за следващата. Проблемът идва и от това, че не няма свободни слотове за разтоварване и те трябва да се договорят с трети страни, които имат такива, което ще оскъпи допълнително суровината.
  3. Азерският газ в последните дни е поскъпнал няколко пъти, като това засяга три четвърти от договореното количество за България.
  4. Булгаргаз е в тежко финансово положение, като няма средства да се разплати дори за договорените количества газ.

Министърът обяви, че предстои да се подготви търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи нуждите до края на годината и отоплителния сезон, а премиерът Донев успокои, че газ ще бъде осигурен и за гражданите, и за бизнеса.

Донев и министърът на енергетиката отказаха да отговарят на журналистически въпроси. Прави впечатление, че темата за доставки от Газпром не беше повдигната на брифинга.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"