fbpx

На служебния кабинет е оставена свобода да приеме или отхвърли офертата за договорените 7 танкера

Малко по-късно след брифинга на служебния премиер Донев и енергийния министър Христов, от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ внесоха повече яснота около ситуацията.

Припомня се, че преди седмица, правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени с около 30$ по-ниски от европейските.

Уточнява се, че, за да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, предишното правителство е осигурило възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ.

Относно казаното от служебния енергиен министър, че газ има до септември се изтъква, че за октомври вече имаме договорена възможност, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа.

Става ясно и това, че през април правителството на Кирил Петков е осигурило в рамките на две седмици терминал за втечнен газ в Турция и служебният кабинет може да се възползва от този опит.

От ПП апелират да не се всява страх сред населението, като анонсират, че остават на разположение за съдействие.

Предишните управляващи предупреждават, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време, което не кореспондира с приоритета на служебното правителство да осигури надеждни доставки.

В заключение се припомня, че „не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а „Газпром“ – едностранно и в нарушение на договора с България“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"