fbpx

OpenAI работят върху програма, позволяваща на AI задълбочени разсъждения

Създателят на ChatGPT OpenAI работи върху нов подход към своите модели с изкуствен интелект в проект с кодово име „Ягода“, съобщава Ройтерс, позовавайки се на своя информация и източници.

Проектът, чиито подробности не са съобщавани досега, идва в момент, когато подкрепеният от Microsoft стартъп се надпреварва да покаже, че типовете модели, които предлага, са в състояние да осигурят усъвършенствани възможности за разсъждение.

Екипи в рамките на OpenAI работят върху Strawberry, като агенцията се е запознала с документ, който описва подробен план за това как OpenAI възнамерява да използва Strawberry за извършване на изследвания. Как работи Strawberry е строго пазена тайна дори в OpenAI, соци източникът на Ройтерс.

Документът описва проект, който използва модели на Strawberry с цел да позволи на AI на компанията не само да генерира отговори на запитвания, но и да планира достатъчно напред, за да навигира в интернет автономно и надеждно, извършайки това, което OpenAI нарича „задълбочено проучване“.

Запитан за Strawberry и подробностите, говорител на компанията OpenAI заявява пред Ройтерс: „Искаме нашите AI модели да виждат и разбират света повече като нас. Непрекъснатото изследване на нови възможности на AI е обичайна практика в индустрията, със споделено убеждение, че тези системи ще се подобрят в разсъжденията с течение на времето.“

Проектът Strawberry преди е бил известен като Q*, за който Ройтерс съобщи миналата година, че вече се възприема в компанията като пробив.

Има информация и за Q* демонстрации, показващи способност да отговорят на трудни научни и математически въпроси извън обсега на днешните търговски модели.

В началото на тази седмица, на вътрешна среща OpenAI е демонстрирал изследователски проект, за който твърди, че има нови човешки умения за разсъждение, съобщава Bloomberg, цитиран от Ройтерс.

OpenAI се надява, че нововъведението ще подобри драстично възможностите за разсъждение на неговите AI модели, споделя запознат с процесите, добавяйки, че Strawberry включва специализиран начин за обработка на AI модел, след като е бил предварително обучен с много големи масиви от данни. Изследователи, интервюирани от Ройтерс, казват, че разсъжденията са ключови за постигането на интелигентност на човешко или свръхчовешко ниво с ИИ.

Докато големите езикови модели вече могат да обобщават плътни текстове и да съставят елегантна проза много по-бързо от всеки човек, технологията често не успява да се справи със здравословни проблеми, чиито решения изглеждат интуитивни за хората, като разпознаване на логически грешки и игра на тик-так. Когато моделът се сблъска с подобни проблеми, той често „халюцинира“ фалшива информация.

Изследователите на AI като цяло са съгласни, че разсъжденията в контекста на AI включват формирането на модел, който позволява на AI да планира предварително, да отразява как функционира физическият свят и да работи надеждно чрез предизвикателни многоетапни проблеми.

Подобряването на разсъжденията в AI моделите се разглежда като акцент за отключването на способността на моделите да правят всичко – от правене на големи научни открития до планиране и изграждане на нови софтуерни приложения.

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман сподели преди време, че в AI „най-важните области на напредък ще бъдат около способността за разсъждение“.

Strawberry е ключов компонент от плана на OpenAI за преодоляване на тези предизвикателства. През последните месеци компанията сигнализира на разработчиците и други външни страни, че е на прага на пускането на технология със значително по-усъвършенствани възможности за разсъждение, отбелязва Ройтерс, позовавйки се на няколко свои източника.

Strawberry включва специализиран начин за това, което е известно като „пост-обучение“ на генеративните AI модели на OpenAI или адаптиране на базовите модели, за да усъвършенстват тяхната производителност по специфични начини, след като вече са били „обучени“ върху масиви от обобщени данни.

Фазата след обучението на разработването на модел включва методи като „фина настройка“, процес, използван в почти всички езикови модели днес, който се предлага в много разновидности, като например хората да дават обратна връзка на модела въз основа на неговите отговори и да го захранват с примери добри и лоши отговори.

Сред възможностите, към които OpenAI се стреми със Strawberry, е изпълнението на задачи с дълъг хоризонт (LHT), се казва в документа, като се позовава на сложни задачи, които изискват модел за планиране напред и извършване на поредица от действия за продължителен период от време, обясни първият източник.

За да направи това, OpenAI създава, обучава и оценява моделите върху това, което компанията нарича набор от данни за „задълбочени изследвания“. Компанията се стреми моделите й да използват тези възможности за провеждане на изследвания, като сърфират в мрежата автономно с помощта на „CUA“ или агент, използващ компютър, който може да предприеме действия въз основа на своите открития, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"