fbpx

Опровергават „Булгаргаз“ за доставките на евтиния азерски природен газ

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов опроверга колегата си от „Булгаргаз“, изтъквайки, че съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката с Гърция.

Припомняме, в редица изявления през последните дни от „Булгаргаз“ твърдят, че по силата на договора с Азербайджан количествата газ могат да се доставят единствено по все още изграждащия се интерконектор и само постигнатия компромис с Баку прави възможни частични доставки по друго газово трасе.

Пред бТВ Малинов посочи, че в момента реално в страната влиза под една трета от това договорено количество от 1 млрд. куб. метра годиишно доста по-евтин газ.

Шефът на „Булгартрансгаз“ обясни, че газът преминава през трансанадолския газопровод, на границата с Гърция преминава в трансадриатическия, като и в двете точки на свръзка има достатъчна възможност да се поеме целият договорен от България капацитет.

Той отбеляза, че дневната консумация в страната е 13 млн. куб. м и се очаква през януари и февруари да нарасне до 16-17 млн. куб. м.

След като вече стана известно, че газовата връзка с Гърция няма да може да влезе в експлоатация и в поредния удължен срок за това – 1 юли, Малинов прогнозира, че може да заработи от октомври, като уточни, че това е единственият газов проект в страната, с чието изграждане „Булгартрансгаз“ няма общо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"