fbpx

От Гърция Петков прогнозира провал на икономическия шантаж на Кремъл

Официално започна строежът на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. „Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион„, категоричен беше българският премиер Кирил Петков, който участва в церемонията заедно с гръцкия си колега Мицотакис, премиера на Северна Македония Ковачевски, президента на Сърбия Вучич и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Петков прогнозира провал на икономическия шантаж на Кремъл. „На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, можем да се противопоставим единствено заедно“, убеден е българският министър-председател.

Петков специално благодари на гръцкия си колега за подкрепата, която нашата съседка ни оказва в настоящия критичен момент чрез използването на капацитета на съществуващия терминал в Ревитуса. Българският министър-председател посочи и ускорената работа по интерконектора Гърция-България, който ще бъде готов в средата на настоящата година. Петков изрази увереност, че по-голямата свързаност на Балканите ще бъде в интерес на икономическото развитие на цяла Европа.

Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия, заяви и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис. Гръцкият премиер прогнозира, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници.

От своя страна Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа. Припомняме, към тази плътформа е създадена регионална група, чиято първа среща ще е след няколко дена в София.

С 20-процентен дял българското дружество „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на следващата година.

Терминалът ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина от 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, както и Северна Македония. Плаващият терминал е с капацитет 6 млрд. куб. метра газ годишно, като България има резервирани 500 млн.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"