fbpx

От Русия ни предлагат два варианта за разплащане на газа с рубли

„Газпром“ подава редовните количества транзитен газ през Украйна, съобщава „Новости“. Спазват се заявките на европейските потребители за 29 март – 109,5 млн. куб. метра.

Междувременно продължават дискусиите около искането на Русия от 31 март страните от ЕС (всичките в списъка с „неприятелски държави“ на Москва) да заплащат природния газ с рубли. ЕС отхвърли тази възможност, а вчера и страните от Г7 заявиха, че няма да се съобразят, тъй като това нарушава договора с „Газпром“. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе категоричен, че Русия безплатно газ няма да доставя на Европа.

Пред „Новости“ управляващият директор на рейтинговата агенция НРА Сергей Гришунин коментира, че европейските компании могат по два начина да купуват рубли за разплащане на газовите доставки.

Най-простият вариант по думите му е да се използват руски банки извън санкционния списък на САЩ, в които потребителите (европейските частни енергетични компании) да открият рублева и евро/доларова сметки – превеждат от евро/доларовата средства в рублевата по вътрешния курс на банката и извършват трансакции.

Вторият вариант е откриване на дъщерно предприятие в Русия, по чиято сметка се превеждат евро или долари, въпросното предприятие продава валутата на Московската борса и получава рубли за заплащане на газа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"