fbpx

Отворени сме за бизнес, заяви китайският премиер в Давос

Китайският премиер Ли Цян, който пристигна в Давос за икономическия форум заяви, че китайската икономика е отворена за бизнес, като подчерта потенциала й за чуждестранни инвестиции, тъй като огромното й население бързо става все по-градско и средната класа се очаква да расте, съобщава Ройтерс.

Изтъква се, че докато Китай се бори с бавното възстановяване след пандемията и спад на недвижимите имоти, световните ръководители са загрижени за дългосрочните му перспективи за растеж за първи път от четирите десетилетия, откакто Пекин го отвори за чуждестранни инвестиции.

В основна реч пред бизнес лидери на Световния икономически форум Ли отбелязва, че китайската икономика се е възстановила и е тръгнала нагоре и се оценява на ръст от около 5,2% през 2023 г., над официалната цел от около 5%.

По думите му, китайската икономика бележи стабилен напредък, може да се справи с възходи и спадове в представянето си и ще продължи да осигурява глобален импулс, като общата тенденция на дългосрочен растеж няма да се промени.

Ли, който ръководи голяма правителствена делегация на форума, е най-високопоставеният китайски служител, общувал с глобалния бизнес и политически елит в швейцарския ски курорт след президента Си Дзинпин през 2017 г.

Премиерът на Китай отбелязва още, че здравословната конкуренция е от ключово значение за подобряване на сътрудничеството и иновациите, като добавя, че светът трябва да премахне бариерите пред конкуренцията и да си сътрудничи в екологичните стратегии и международния научен обмен. Ли подчертава също и  значението на поддържането на глобалните вериги за доставки „стабилни и гладки“.

В речта си в Давос китайският премиер обръща внимание на нарастващото разделение Север-Юг, което според него става все по-остро, и подчертава необходимостта от сътрудничество за развитие.

По думите му Китай, с бързо урбанизиращо се население от 1,4 милиарда души, ще играе важна роля в стимулирането на съвкупното глобално търсене. Той изтъква още, че Китай остава „твърдо ангажиран“ с отварянето на икономиката си и ще създаде „благоприятни условия“, за да сподели своите възможности.

Изборът на инвестиция в китайския пазар не е риск, а възможност“, заявява Ли.

Ройтерс отбелязва, че предишни инициативи на Ли, обявяващи Китай за отворен за бизнес, са посрещнати със скептицизъм в светлината на по-широкия закон срещу шпионажа, нападенията на консултантските фирми и фирмите за надлежна проверка и забраните за излизане.

Бизнесът изразява отдавнашни опасения относно геополитиката, затягането на регулациите и по-благоприятните условия на игра за държавните компании. През тримесечието юли-септември Китай регистрира първия тримесечен дефицит на преки чуждестранни инвестиции от началото на отчетите през 1998 г.

По време на речта си Ли не е споменал конфликтите в Украйна или Газа по, затова инвеститорите очакват предстоящи двустранни срещи в кулоарите, особено с лидерите от Близкия изток и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Украинският президент Володимир Зеленски, който също е в Давос, заяви, че е важно руският съюзник Китай да присъства, когато Киев свиква бъдещи мирни срещи, въпреки че среща между Ли и Зеленски не е в официалния дневен ред.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"