fbpx

Първи в света сме по добив на лавандулово масло

лавандулово поле

България се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85 % от произведения продукт намира добър международен прием както в ЕС, така и в трети страни.

Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на конференция на почетните консули на Република България, която се проведе в София.

Вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение. През 2018 г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт.

Заместник-министърът на земеделието подчерта, че България предоставя огромни възможности и потенциал за отглеждане на био зеленчуци и плодове с уникален вкус. През 2018 г. експортът на зърнено-житни култури превишава 1 млрд. щ. д. и формира 25 % от общия износ на земеделски продукти от България.

Една трета от произведените годишно български сирена отиват за експорт. Износът на сирена и извара през 2018 г. достига над 96 млн. щатски долара и обем от 23 232 тона. Основни експортни дестинации са страните от ЕС – Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и Ирак.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"