Борисов не иска санкции срещу Турция - ще загубим милиарди

Борисов не иска санкции срещу Турция - ще загубим милиарди

„Категорично сме против турската операция в Сирия. Надявам се дипломацията да даде резултат, но от евентуални санкции страната ни би загубила милиарди.“

Това каза премиерът Бойко Борисов след Съвета за сигурност за ситуацията в Северна Сирия, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Затова и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт“, заяви още Борисов, след като заедно с шефовете на служби отиде при президента Радев, за да го информира за ситуацията.

На въпрос какви са конкретните мерки, които са обсъдени на Съвета по сигурността, Борисов заяви, че нищо по-различно от това, което е правено до момента. „Просто отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално. Имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, „Гранична полиция“, армията, специалните ни сили. Имаме разработени планове. Обсъдихме с президента нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници на ЕС, не само на България. Беше една много полезна, работна среща“, допълни още министър-председателят.

Той отчете, че имаме 5 млрд. долара стокооборот с Турция и те са наши съседи. „Ние със санкциите с Русия, хем къде-къде ни е малък стокооборотът, загубихме над половин – 1 млрд. лв. При едни санкции с Турция ще загубим милиарди. Да не забравяме, че Турция е държава-член на НАТО и тя може да иска задействане на чл. 5. Тогава може да стане много интересно“, посочи премиерът.

Припомняме, член 5 формулира принципа за колективната отбрана и нападение срещу страна член се счита за атака срещу целия Пакт. Въпросната държава може да поиска помощ от съюзниците.

Той обясни, че турските официални власти отчитат, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци. „Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам“, допълни още Борисов. Той подчерта, че иска да се спазва Споразумението с Турция и колегите му в ЕС, когато се изказват, трябва да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с Турция.

„Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Гърция има острови, има къде да ги слага. Ако влязат в Странджа няколкостотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно“, подчерта министър-председателят.

Колкото до благодарността на турския външен министър към премиера, че подкрепя операцията, премиерът заяви, че никога не е подкрепял операцията, а споразумението.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"