fbpx

Пазарите реагираха, виждайки победа на Харис в дебата с Тръмп

Фючърсите на американските акции се понижиха и доларът мина в „отбранителна“ позиция, докато цените на облигациите се повишиха, тъй като пазарите реагираха на президентския дебат в САЩ, в който вицепрезидентът Камала Харис успя да постави Доналд Тръмп в отбранителна позиция, отбелязва Ройтерс.

Инвеститорите остават притеснени преди данните за инфлацията в САЩ, които биха могли да повлияят на действията на Федералния резерв през следващата седмица.

Доходността на държавните облигации на САЩ и на държавните облигации в еврозоната се понижиха, тъй като стабилните резултати на кандидата на демократите Харис подхраниха очакванията за спад на лихвените проценти, докато инвеститорите очакват по-високи разходи, които биха повишили лихвите, ако Тръмп спечели.

Доходността на десетгодишните държавни облигации се понижи до най-ниското ниво от 3,609% за сесия от юни 2023 г., докато доходността на 10-годишните облигации на Германия, бенчмаркът за блока от еврозоната, падна с 2,5 базисни пункта (bps) до 2,12%, което е ново месечно дъно.

Късното влизане на Харис в президентската надпревара след оттеглянето на президента Джо Байдън през юли затегна надпреварата, а силното й представяне в дебатите продължи да обръща сделките, които бяха поставени при очакванията за второ президентство на Тръмп.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха с 0,36%, а най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеански акции извън Япония се понижи с 0,3%.

Европейските акции бяха светлината в тунела, като общоевропейският индекс STOXX 600 се повиши с 0,07%, стимулиран от петролния и газовия сектор поради опасенията, че ураганът Франсин ще наруши производството в САЩ.

Инвеститорите бяха съсредоточени върху фискалните политики и плановете за икономиката на кандидатите, но президентският дебат не успя да навлезе в дълбочита по темата, въпреки че пазарите на залагания се обърнаха в полза на Харис след събитието. Ройтерс специално изтъква и подкрепана за кампанията на Харис от поп мегазвездата Тейлър Суифт, която веднага след края на дебата обяви в Инстаграм, че ще подкрепи Харис на изборите на 5 ноември.

Със слягането на праха около президентския дебат Тръмп срещу Харис е ясно, че пазарът видя, че този дебат отива при Камала Харис“, отбелязва Крис Уестън, ръководител на изследванията в Pepperstone, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"