fbpx

Петролът скочи след изявленията на Брюксел

Цените на петрола скочиха в сряда, след като Европейският съюз изложи планове за постепенно прекратяване на вноса на руски петрол, което компенсира притесненията за търсенето в най-големия вносител Китай, съобщава Ройтерс.

Фючърсите за суровия петрол Brent поскъпнаха в късния следобед с 3,92 долара, или 3,7%, до 108,89 долара за барел. Фючърсите за суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 4,02 долара, или 3,9%, до 106,32 долара за барел.

Европа внася около 3,5 милиона барела руски петрол и петролни продукти дневно, а също така също зависи от доставките на газ на Москва, припомня агенцията.

Мерките на Комисията включват постепенно спиране на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на 2022 г., каза председателят на ЕК фон дер Лайен, като обеща, в същото време, да сведе до минимум въздействието върху европейските икономики.

„Руският петрол вече е „лош петрол“, казва главният анализатор на суровините на SEB Бярне Шилдроп. „Тази енергийна война „добър петрол“ срещу „лош петрол“ току-що започна“, добавя той, цитиран от Ройтерс.

В Съединените щати запасите от суров петрол се покачиха умерено миналата седмица, според Администрацията за енергийна информация на САЩ. Запасите се повишиха с 1,2 милиона барела, тъй като САЩ освободиха повече барели от стратегически резерви.

Запасите от горива намаляха, отчасти и поради по-силния износ на продукти след инвазията на Русия, тъй като купувачите търсят други източници.

В четвъртък – 5 май, се очаква Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) да потвърдят политиката си за месечно увеличение на производството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"