fbpx

ЕС „удря“ най-голямата руска банка и въвежда „умно“ петролно ембарго на Москва

В свое изявление, обвързващо както идващия Ден на Европа и войната в Украйна, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи акцентите от шестия пакет санкции срещу Русия. Те освен икономически и финансови параметри засягат и лица, извършвали военни престъпления на украинска територия.

Изброяваме високопоставени военни и други лица, извършили военни престъпления в Буча и които са отговорни за нечовешката обсада на град Мариупол. Това изпраща още един важен сигнал към всички виновници във войната на Кремъл: ние знаем кои сте и ще носите отговорност„, заявява фон дер Лайен.

Най-голямата руска банка Сбербанк и още две банки се изваждат от системата SWIFT. „С това удряме банки, които са системно критични за руската финансова система и способността на Путин да унищожава. Това ще затвърди пълната изолация на руския финансов сектор от световната система„, изтъква председателят на ЕК.

Особено внимание тя обърна на енергийните санкции, припомняйки, че на срещата във Версай е постигнато съгласие постепенно да се премахне зависимостта на ЕС от руската енергия.

В последния санкционен пакет започнахме с въглища. Сега разглеждаме нашата зависимост от руския петрол. Нека бъдем ясни: няма да е лесно. Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това. Сега предлагаме забрана на руския петрол. Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран„, заявява фон дер Лайен, инфор.

Тя изтъква, че стремежът е постепенно прекратяване на петролните доставки по начин, който позволява на ЕС и партньорите да осигурят алтернативни маршрути за доставка и да се сведе до минимум въздействието върху световните пазари.

Предложението на ЕК е прекратяване на петролните доставки от Русия в рамките на шест месеца, а рафинираните продукти до края на годината.

По този начин се увеличава максимално натискът върху Русия, като в същото време се свеждат до минимум страничните щети за ЕС и партньорите по целия свят. Защото, за да помогнем на Украйна, нашата собствена икономика трябва да остане силна, подчертава фон дер Лайен.

По думите и с тези мерки ЕС лишава руската икономика от способността й да се диверсифицира и модернизира.

Тя засегна и една друга тема – възстановяването на Украйна след войната, като първата стъпка е незабавна, краткосрочна икономическа подкрепа, която да помогне на украинците да се справят с последиците от войната, което ще се реализира чрез пакет за макрофинансова помощ и с пряка подкрепа за украинския бюджет.

Освен това е валидно предложението да се премахнат всички вносни мита върху украинския износ за ЕС за една година.

Но това, отбелязва фон дер Лайен, не е достатъчно за краткосрочно облекчение на ситуацията. Очаква се БВП на Украйна да падне с 30% до 50% само тази година, а МВФ изчислява, че от май нататък Украйна се нуждае от 5 милиарда евро всеки месец, за да поддържа функционирането на страната, плащайки пенсии, заплати и основни услуги, припомня председателят на ЕК. Тя е категорична, че ЕС не може да се справи сам, въпреки обявената от САЩ огромна бюджетна подкрепа.

Ето защо днес ви предлагам да започнем да работим по амбициозен пакет за възстановяване на нашите украински приятели. Този пакет трябва да донесе огромни инвестиции, за да отговори на нуждите и необходимите реформи. Той трябва да се справи със съществуващите слабости на украинската икономика и да положи основите за устойчив дългосрочен растеж„, призовава в заключение Урсула фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"