fbpx

Германия преосмисля използването на зърнени култури в биогоривата

Използването на по-малко зърно и растително масло в биогоривата не е единствената възможност за Германия да намали емисиите на CO2, заяви министерство на околната среда, след като войната в Украйна накара Берлин да ускори плановете си за ограничаване на производството на гориво от храни, съобщава Ройтерс.

Припомня се, че Европейският съюз се договори за 7% таван за биогоривата на хранителна основа. Германия, която е най-големият производител на рапица в Европейския съюз, се е заела да намали тази цифра допълнително – последно до 4,4% – и сега се очаква да слезе още по-ниско, като Министерството на земеделието заявява, че работи по ново законодателство, за да постигне това.

Проблемът е, че Украйна е един от основните селскостопански износители в Европа и войната наруши доставките, карайки Германия да предприеме по-бързи мерки за намаляване на използването на зърно и растителни масла в биогорива.

Царевицата, рапицата или соята не са единственият начин. Производителите на горива могат да използват синтетични и отпадъчни биогорива, електричество и зелен водород„, изтъква говорител на министерството, коментирайки съобщение в медиите, че Германия ще ограничи производството на селскостопански горива.

Миналата седмица германският вестник Augsburger Allgemeine Zeitung (AAZ) съобщи, цитиран от Ройтерс, че министърът на околната среда Щефи Лемке работи с Министерството на земеделието за такъв лимит, тъй като „земеделската земя е необходима за храна, както драматично ни показва войната в Украйна“.

Този ход идва, след като Германия реши да спре субсидиите за палмово масло като горивен компонент от 2023 г., въпреки че Европейският съюз ще продължи да разрешава добавката до 2030 г.

Говорителят добавя, че плановете на Лемке за допълнително ограничаване на употребата на хранителни продукти в биогорива са „логична следваща стъпка“, но отказва да даде повече подробности за обхвата и графика на предложените промени.

Публикацията на AAZ оказа голямо влияние върху няколко пазара, включително доведе до рязък спад на фючърсите за рапица в ЕС и понижи цената на акциите на германската биоенергийна компания Verbio, информира още Ройтерс.

Разширяването на производството на биогорива от хранителни и фуражни култури би било пагубно за природата. Горите ще трябва да бъдат изчистени или блатата да се пресушат, за да се създадат нови площи за отглеждане на повече гориво„, изтъкмат още от германското земедеблско ведомство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"