fbpx

Планът за въвеждане на еврото става факт още при служебния кабинет

Националният план за въвеждане на еврото в България трябва да е готов до края на мандата на служебното правителство, защото индикативната дата за присъединяването на страната ни към еврозоната е 1 януари 2024 г. и тя е много близо. „Правим необходимото, за да не отнемаме възможността на редовно правителство да спази този срок“, коментира заместник-министърът на финансите Ивайло Христов по време на форума „Бъдещето на парите“, организиран от сп. „Мениджър“.

По думите му, няма да има повишени нива на инфлация в България поради въвеждането на еврото. „Проинфлационни процеси и фактори, външни за нашата страна, винаги съществуват и е възможно те да съвпаднат по време с промяната на националната валута, но двете неща няма да са свързани“, коментира Христов.

Той припомня, че замяната на лев с евро е записана в договора ни за присъединяване в ЕС и коментира, че това ще се случи, когато сме готови.

Според него това е стъпка в правилната посока, тъй като сред ползите са повишаване на кредитния рейтинг, понижаване нивата на лихвите, увеличаване на инвестициите. Той подчертава, че страховете за реално понижаване на доходите вследствие на спекулативно повишаване на цените няма да се оправдаят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"