fbpx

В Русия „шампанското“ вече няма да е френско

Франция получи двумесечна отсрочка от Москва за прилагането на закон, който има за цел да забрани на производителите на френското шампанско да го предлагат като такова в Русия, съобщава Franceinfo.

В действителност е договорен мораториум от 2 месеца (до 31 декември) за въвеждането на новите етикети при продажбата на продукцията им в Русия. Според новия руски закон производителите на френско шампанско няма да имат право да определят продукта си като такъв на етикетите, а трябва да бъде поставен надписът „пенливо вино“. Единствено руските производители могат да ползват думата „шампанско“ на бутилките си.

Този мораториум е „позитивен знак за това, че френските и руските дипломати продължават да поддържат диалога“, казва Шарл Гомер, генерален директор на Професионалния комитет на производителите на шампанско (CIVC). Той все пак изрази известен песимизъм. „Това урежда твърде малко неща. На този етап е изключително важно да се поддържа диалогът, за да се отвоюва отново правото шампанското да се нарича шампанско в Русия в един, да се надяваме, не толкова далечен срок“.

„Този въпрос не е само символичен“, признава Шарл Гомер. „Става дума за историческо наследство. От векове жителите на Шампан инвестират в името, за да може всеки потребител да разбере, че шампанското идва единствено и само от Шампан“. Но Русия, както впрочем и САЩ, не признава името като знак на „контролиран произход“ на продукта, въпреки че няма нищо общо между него и руските вина“, завършва Гомер.

Франция изнася 150 млн. бутилки шампанско годишно като от тях малко повече от 2 млн. отиват на руския пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"