fbpx

Плановете за производство на изкопаеми горива в света далеч надхвърлят климатичните цели

Глобалното производство на изкопаеми горива през 2030 г. се очаква да бъде над два пъти повече от нивата, които се считат за съвместими с постигането на климатичните цели, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., съобщават от ООН и експерти, цитирани от Ройтерс.

Докладът на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), оценяващ разликата в съкращенията на производството на изкопаеми горива и това, което е необходимо за постигане на целите за климата, идва преди глобалната среща за климата COP 28, която започва на 30 ноември в богатите на петрол Обединени арабски емирства (ОАЕ).

Постепенното премахване на изкопаемите горива е един от основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на COP 28“, заявява Плой Ачакулвисут, учен от Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и водещ автор на доклада. „Нуждаем се държавите да се ангажират с постепенното премахване на всички изкопаеми горива, за да поддържат жива целта от 1,5C“, изтъква тя, цитирана от Ройтерс.

Въпреки че учените казват, че използването на изкопаеми горива трябва да бъде намалено, за да се постигне целта, страните не са успели да постигнат каквото и да е международно споразумение относно определени дати за поетапно спиране на употребата на въглища, газ или петрол.

Докладът анализира 20-те големи производители на изкопаеми горива и установява, че те планират да произведат общо около 110% повече изкопаеми горива през 2030 г., отколкото би било в съответствие с ограничаване на степента на затопляне до 1,5C, и 69% повече, отколкото е в съответствие с 2C.

Нито една от 20-те държави не се е ангажирала да намали производството на въглища, нефт и газ в съответствие с ограничаването на затоплянето до 1,5°C, се казва в доклада. В него се посочва още, че 17 от страните са обещали да достигнат нетни нулеви емисии, но повечето продължават да насърчават, субсидират, подкрепят и планират разширяването на производството на изкопаеми горива.

20-те анализирани държави представляват 82% от глобалното производство на изкопаеми горива и 73% от потреблението, отбелязва докладът и включват Австралия, Китай, Норвегия, Катар, Великобритания, ОАЕ и Съединените щати.

Документът е изготвен от UNEP, както и от експерти от SEI, Международния институт за устойчиво развитие, мозъчния тръст E3G и политическия институт Climate Analytics.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"