fbpx

България сред стабилните страни в ЕС при търговията на дребно

магазин за дрехи, наеми, софийски молове

През септември 2023 г. сезонно коригираният обем на търговията на дребно е намалял с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в ЕС в сравнение с август 2023 г., сочат данни на Евростат. С това се продължава спадът, след като през август бе отчетено намаление с 0,7% в еврозоната и с 0,5% в ЕС.

На годишна база индексът на продажбите на дребно се понижава с 2,9% в еврозоната и с 2,7% в ЕС.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият месечен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Словакия (-2,0%), Швеция (-1,1%), Германия и Холандия (и двете -0,8%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Словения (+1,1%), Полша (+1,0%) и Дания (+0,9%).

Най-големият годишен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Словения (-17,0%), Белгия (-8,4%) и Унгария (-7,3%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Испания (+7,5%), Кипър (+4,1%) и Люксембург (+2,6%).

България показва известна стабилност, като спрямо предходния август имаме лук ръст от 0,1%, а на годишна база няма промяна в данните и запазваме равнището от септември 2022 година.

В ЕС месечният обем на търговията на дребно намалява с 1,8% при нехранителните стоки, но се увеличава с 0,1% при автомобилните горива и с 1,3% при храните, напитките и тютюневите изделия.

На годишна база в ЕС обемът на търговията на дребно намалява с 6,9% при автомобилните горива, с 3,2% при нехранителните стоки и с 0,9% при храните, напитките и тютюневите изделия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"