fbpx

Подновяваме фериботната връзка с Грузия и влизаме в маршрута на Средния коридор

Представители на „БДЖ – Tоварни превози” ЕООД, грузинските железници и българска морска компания, която притежава плавателен съд, са подписали споразумение за възстановяване на фериботния трафик по Черно море на проведена среща в Тбилиси, съобщават от БДЖ.

Възстановяването на превози на товари по море и железница е важна част от икономическите отношения между двете държави и от разширяване на възможностите за превоз през Транскаспийския международен транспортен коридор.

Известен още като Среден коридор, той става все по-актуален и алтернативен на фона на затрудненията в Северния маршрут, свързани с политиката на Русия.

Средният коридор свързва контейнерните железопътни товарни мрежи на Китай и страните от Европейския съюз през страните от Централна Азия, Кавказ, Турция и Източна Европа. Многостранна мултимодална транспортна инфраструктура свързва фериботните терминали на Каспийско и Черно море с железопътните системи на Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция, Украйна и Полша. До момента България беше изключена от маршрута, но с подновяване на фериботната линия България – Грузия това може да се промени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"