fbpx

Поевтинява природният газ за ноември в България

Изненадващо цената на природния газ в България за ноември месец ще е по-ниска от октомврийската. Новината съобщиха на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, енергийният министър Живков, шефът на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов.

Развитието на ситуацията се е случила в днешния ден. Първо от Булгаргаз са внесли корекция на поисканата първоначално цена за ноември (124 лева), която бе с над 31 процента по-висока от октомврийската. Днес от газовото дружество са предложили цена с 4 лева надолу – 119.87 лева/MWh.

Малко преди 12 часа, по думите на Иван Иванов, в КЕВР е получено писмо от Булгаргаз, от което става ясно, че е постигната договорка с „Газпром Експорт“ за допълнителни доставки през ноември, на цени доста по-ниски от тези, които ще бъдат търгувани на европейските газови хъбове. На тази база КЕВР е решила цената на газа за този месец да е 93.19 лева/MWh, което е с повече от 1 лев намаление спрямо досегашната стойност на суровината в България. Това е двойно по-ниско от цената в Европа за ноември, изтъкна Иванов.

По-думите на Иванов, ако природният газ у нас за този месец е бил на нива, искани първоначално от Булгаргаз, то това би било катастрофа за топлофикациите. На битовите потребители ще бъдат спестени около 40 млн. долара с обявената за ноември цена на синьото гориво, изтъкна шефът на КЕВР.

Според изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов за месец декември може да се очаква ново намаляване на цената, евентуално под нивото на 93 лева/MWh.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"