fbpx

Покупателната способност на българите с 41% под средната за ЕС

През 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност* (СПС), варира между 59% от средното за ЕС в България и 261% в Люксембург. Страната ни твърдо е на последно място в ЕС с 41% под средните стойности в ЕС, сочат данни на Евростат.

Те показват значителни разлики между членовете на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, използван за измерване на икономическата активност.

През 2022 г. Люксембург и Ирландия регистрират най-високи нива на БВП на глава от населението (съответно 161% и 134% над средното за ЕС).

Следват ги на доста сериозна дистанция Дания (36% над средното за ЕС), Холандия (30%), Австрия (25%), Белгия (21%), Швеция (19%) и Германия (17%).

На дъното, регистрирайки най-нисък БВП на глава от населението, сме в компанията на Словакия (33%) и Гърция (32%). Общо 16 държави от ЕС изостават от средните стойности в съюза.

*Стандартът на покупателната способност, съкратено PPS (purchasing power standard), е изкуствена валутна единица. Теоретично един PPS може да закупи еднакво количество стоки и услуги във всяка страна. Разликите в цените през границите обаче означават, че са необходими различни количества национални валутни единици за едни и същи стоки и услуги в зависимост от държавата. PPS се извлича чрез разделяне на всеки икономически агрегат на дадена държава в национална валута на съответния й паритет на покупателна способност




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"