fbpx

КЗК започва разследване за картел срещу големите вериги и няколко сдружения

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване за наличие на забранени споразумения (нарушения по чл. 15 от ЗЗК) срещу редица участници на всички нива на дистрибуцията в хранителния сектор и техни обединения.

Това са „Сдружение за модерна търговия“, „Билла България“, „Лидл България, „Кауфланд България еоод енд ко“ „Максима България“, „Промаркет“, „Фантастико груп“, и „Метро кеш енд кери България, както и сдружение „Съюз на птицевъдите в България“, „Асоциация на промишленото птицевъдство“ и „Асоциация на млекопреработвателите в България“ и сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите“.

Припомня се, че за обезпечаване на събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор Храни, след получени съдебни разрешения от Административен съд – София област, Комисията, със съдействието на служители на МВР, е извършила изненадващи проверки на място в офисите на Лидл, „Съюз на птицевъдите в България“ и „Национална асоциация на млекопреработвателите“.

От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни.

От КЗК обръщат внимание, че мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък. Въпреки това тя уверява, че ще направи всичко възможно в рамките на предоставената й от ЗЗК компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок. След приключване на проучванията при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"