fbpx

Шефът на Citigroup не се съмнява в доверието на вложителите в банковата система на САЩ

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър изрази доверието си в американските банки след поредица от затваряния, които разтърсиха инвеститорите и подхраниха сътресения на световните финансови пазари.

Банковата система е доста стабилна“, а големите и регионалните банки са добре капитализирани, заявява Фрейзър, цитирана от Ройтерс, пред Икономическия клуб на Вашингтон.

По думите й, това не е кредитна криза, а ситуация, в която няколко банки имат проблеми и е по-добре да има сигурност, че това ще бъде пресечено в зародиш.

Припомня се, че Citi, четвъртият по големина кредитор в САЩ, беше една от 11-те големи банки, които хвърлиха спасителен пояс на First Republic миналата седмица в опит да й помогнат да спечели време за преструктуриране. Въпреки че Citi не се интересува от закупуването на First Republic, тя е внесла 5 милиарда долара на като знак за доверие.

Джейн Фрейзър отбелязва, че ходът за укрепване на First Republic е безпрецедентна демонстрация на единство между банковите гиганти, които обикновено са яростни конкуренти. „Обикновено се опитваме да се убием един друг в различни сделки, които правим, Но в този случай ние сме в силна позиция, искаме да спрем това, което можеше да стане проблем“, коментира тя.

Спасителните усилия обаче не успяха да спрат спада с 15% в акциите на First Republic, отбелязва Ройтерс.

Фрейзър не е изненадана от поглъщането на Credit Suisse, от конкурента UBS. „Не мисля, че някой е паднал от стола си, че Credit Suisse в крайна сметка се озова там, наистина беше въпрос на време. Това беше проблемна институция от дълго време“, заявява шефът на Citigroup.

Фрейзър похвали още бързите действия, предприети от американските регулатори, за да спрат по-широкото разпространение на причините, довели до срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Министерството на финансите, Федералният резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите се позоваха на „изключения от системен риск“, които им позволиха да гарантират милиарди долари пари на незастраховани клиенти.

Много е важно да защитим вложителите. Банковата система навсякъде по света зависи от доверието и това доверие трябва да бъде в безопасността и сигурността на депозитите“, убедена е още Джейн Фрейзър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"