fbpx

Политиката на САЩ изправила на крака руската енергетика

Политиката на САЩ, без да иска, доведе до укрепване на руската икономика в сектор енергетика, коментира в свой материал National Interest.

Авторът на статията припомня, че енергийните перспективи на Русия са изглеждали мрачни само преди няколко години. Тогава Европейският съюз, най-големият енергиен клиент в Русия, се дистанцира от Москва заради анексирането на Крим и подкрепата за източно-украинските сепаратисти, пише изданието. Отбелязват се руските трудности в опитите да пробие на китайския пазар, както и шистовата революция в САЩ.

Тазгодишният форум на руската седмица на енергетиката в Москва обаче се проведе при значително различни обстоятелства, отбелязва изданието.

Независимо от яростната опозиция от Вашингтон и няколко източноевропейски страни, Русия ще завърши два нови газопровода за доставка до Европа. Очаква се Москва да пусне и дългоочаквания газопровод „Силата на Сибир“ до Китай преди началото на 2020 г.

Списанието отбелязва и няколко конкретни решения на САЩ, които са подпомогнали руската енергетика. Едно от тях са американските санкции срещу Венецуела и Иран, накарали Каракас и Техеран да се обърнат към руския нефт.

Друга случайна помощ е търговската война между САЩ и Китай, която е позволила руската енергетика да укрепи позициите си на китайски пазар.

Подчертава се, че след като Пекин е наложил реципрочни мита на американските производители на втечнен природен газ, китайските енергийни компании са започнали да купуват дялове в руски проекти за втечнен природен газ в Арктика.

Освен това, през 2016 година Русия е надминала Саудитска Арабия по износ на нефт за Китай, превръщайки се в най-големият нефтен партньор на Китай, а след старта на „Силата на Сибир“ в Китай ще бъдат доставяни 38 млрд. кубически метра природен газ, а Пекин ще стане вторият след Берлин най-голям клиент на Русия.

Изданието отбелязва освен това, че независимо от влошените отношения между Русия и ЕС, Москва запазва позициите си на Стария континент. Изтъква се, че в последните години износът на руски газ за Европа се увеличава, а за 2018 година Газпром е постигнал рекордни продажби. Припомня се, че след завършване на проектите Северен поток 2 и Турски поток, Москва ще продава допълнителни 86 млрд. куб/метра от синьото гориво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"