fbpx

Половината руски петрол остава непродаден, очаква се пролетта да успокои пазарите

Фючърсите на петрол Brent поскъпнаха с 2,65 долара, или 2,07%, до 130,63 долара за барел рано тази сутрин, след скок с 3,9% вчера, съобщава Ройтерс.

Пазарите реагират на обявената от президента Байдън забрана за внос в САЩ на руски петрол и втечнен газ, опасявайки се от шшок в доставките.

Във вторник също така Shell заяви, че спира да купува руски суров петрол и постепенно ще прекрати участието си във всички руски въглеводороди, превръщайки се в една от първите големи западни петролни компании, които изоставят изцяло Русия.

Междувременно Goldman Sachs изчислиха, цитирани от агенцията, че повече от половината руски петрол, изнесен от пристанищата, остава непродаден, докато JP Morgan посочи, че около 70% от добивания в морето руски петрол се бори да намери купувачи.

Цените на петрола се повишиха с повече от 30%, откакто Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, нахву в Украйна.

Натискът за повишаване на цените на петрола продължава да се засилва, тъй като пазарът усеща последиците от забраната за внос на руски барели от САЩ и очаква подробности за експортнотое ембарго на Москва“, казва Вандана Хари, основател на доставчика на анализ на петролния пазар Vanda Insights.

Припомня се, че цените на петрола скочиха в понеделник до най-високите си нива от юли 2008 г., като Brent достигна $139,13 за барел и WTI $130,50.

Хари обаче коментира, че най-високите стойности от понеделник вероятно ще се превърнат в таван в краткосрочен план, тъй като се очаква скоро спекулативното купуване да се забави и страните в северното полукълбо навлизат в пролетния сезон, когато търсенето на гориво спадне.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,8 милиона барела за седмицата, приключила на 4 март, опровергавайки прогнозата на анализаторите за спад, но запасите от бензин и дестилати паднаха, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"