fbpx

Полша се откъсва от руската петролна зависимост

Саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco е заявил, че се е съгласил да закупи 30% дял от втората по големина рафинерия в Полша и да увеличи доставките на петрол за най-голямата държавна енергийна компания PKN Orlen до 200 000-337 000 барела на ден (bpd), предава Ройтерс..

Капацитетът на петролната рафинерия в Гданск е 210 000 барела на ден, като тя е втора по гоемина в Полша след държавната петролна рафинерия Plock, с около 270 000 bpd.

С планираната покупка от Саудитска Арабия на полски активи водещият производител на ОПЕК ще отговаря за две трети от доставките на петрол в Полша, измествайки досега доминиращия доставчик Русия.

Ние ценим нашите бизнес отношения както с руски партньори, така и с други доставчици на суров петрол за нашите рафинерии“, заявяват от PKN Orlen пред Ройтерс.

От отговора става ясно, че PKN Orlen не възнамерява „да прекратява бизнеса си с руски партньори“, като същевременно отказа да разкрие подробности за търговските си договори.

Полша е един от най-значимите потребители на петрол в Балтийските страни и нейната PKN Orlen притежава дялове в рафинерии в Литва и Чехия, които също купуват водещия руски петрол Urals.

При условие че сделката бъде финализирана, Aramco ще увеличи доставките на петрол за Полша между три и пет пъти и може да покрие между 50% и 70% от нуждите на Полша от суров петрол, изчислява агенцията.

Саудитският суров петрол технически е подходящ за полски рафинерии, конфигурирани да обработват руския Urals, чиито характеристики са сходни с тези на саудитската суровина.

Саудитска Арабия вече доставя около 90 000 барела на ден морски суров петрол за полския Гданск, в сравнение с около 142 000 барела на ден руски Urals, доставян по същия маршрут.

Морският внос на Полша, който също включва сортове от Северно море и Западна Африка, се е увеличил, тъй като обемите през стария съветски нефтопровод „Дружба“ до Полша са намаляли, отразявайки политическите и технически проблеми от последните години.

Този месец се очаква Русия да доставя 120 000 барела на ден през „Дружба“ в сравнение с около 220 000 барела на ден през януари 2021 г., сочат източници на Ройтерс.

Коментира се също така, че саудитската сделка има голямо значение за Полша, но е малко вероятно да има някакво влияние върху вътрешната политика в групата ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители, особено Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"