fbpx

Последствията от блокираните в Украйна 15 млн. тона царевица за износ

От началото на войната износът на суровини от Украйна практически замря. Там остават блокирани 15 млн. тона царевица. Това неизбежно води до пренареждането на картите в търговията с тази зърнена култура, коментира RFI.

Преустановяването на износа на зърнени храни след началото на войната е тежък удар върху производителите на хранителни продукти за животните. Най-тежко засегнати са големите купувачи: Китай, Испания и Нидерландия. На украинската царевица се падат 50% от европейския внос.

Проблемът се подсилва от това, че реколтата от царевица се прибира късно, чак през ноември, а според данни от средата на февруари, в Украйна остават още 15 млн. тона за износ. Това е много повече от останалите в страната количества от пшеница и ечемик.

Американската царевица печели от войната

Животните не могат да чакат и трябва да бъдат хранени всеки ден. Следователно купувачите са принудени да погледнат другаде и по-специално към САЩ. Американските запаси от царевица се изчисляват на 30 млн. тона и могат да отговорят на новите потребности. Испания вече предприе стъпки за доставки от там. С едно предварително условие: трябва да бъде получено разрешение за внос на американска генно-модифицирана царевица, която по принцип не е позволена на територията на ЕС.

Китай, най-големият купувач на царевица от Украйна, притежава огромни резерви – около 200 млн. тона, което представлява около 2/3 от световните запаси. Това означава, че засега не е заплашен от дефицит. Но той не би могъл да си позволи да спре да купува, защото трябва да попълни резервите си. Така че на Китай не може да се разчита за намаляването на натиска върху цените.

За 15 дни цените скочиха с 40%

Тези, които днес купуват панически, се изправят пред много високи цени. За две седмици те нарастнаха с 40%, което представлява увеличение със 100 евро на тон. Производителите на храни, които не могат да си позволят тези суми, се обръщат към житото. Това обаче ще доведе до покачването и на неговите цени.

Това, което остава неизвестно е колко време ще бъде блокирана украинската царевица и каква ще бъде следващата реколта. Сеитбата трябва да започне в началото на април. Не е ясно обаче дали зърнопроизводителите ще имат достатъчно семе за посев, гориво за тракторите и продукти за фитосанитарна защита. А е вероятно да има недостиг на работна ръка по полетата на Украйна.

Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"