fbpx

Преди срещата си с Байдън, Макрон критикува американския протекционизъм

Еманюел Макрон, който се намира на държавно посещение във Вашингтон, заяви, че мащабният планът на администрацията на Байдън за масирана помощ за американските компании рискува да „разпокъса Запада“ и да превърне Европа и Франция в „променлива величина“ на съперничеството между Съединените щати и Китай. Тези обидни изказвания баха направени още преди двамата президенти да се срещнат, отбелязва France 24.

Думите са силни, тонът е директен. По време на първия си ден на държавното си посещение във Вашингтон, Еманюел Макрон подхвана от самото начало таз най-щекотлива тема във взаимоотношенията между двете страни по време на разговор пред събралите се сънародници във френското посолство.

Изказването на френския президент е насочено срещу акта на администрацията на Байдън, приет през лятото, наречен „Закон за намаляване на инфлацията (IRA)“, който предвижда стотици милиарди долари инвестиции за борба с инфлацията и намаляване на американските емисии на парникови газове. Проблемът за Франция и Европейския съюз е, че неговите разпоредби облагодетелстват „Made in America“ посредством субсидии и данъчни облекчения. Поради това компаниите от другата страна на Атлантическия океан се чувстват засегнати.

„Суперагресивни“ мерки

Темата за Закона за намаляване на инфлацията не е нова. Очакваше се да бъде в центъра на разговорите по време на посещението на Еманюел Макрон. Но този обиден тон, още преди срещата с Джо Байдън, обещава да наложи своя отпечатък върху останалата част от посещението. Още в сряда на обяд изявления на френския президент, осъждащи „супер агресивните“ мерки на Закона, направени пред американски парламентаристи, попаднаха в пресата, въпреки че тези разговори трябваше да запазят частния си характер.

Пред френската общност в сряда вечерта държавният глава нямаше друг избор, освен да поеме отговорността за думите си. „Казах с голяма откровеност, приятелски (на американските конгресмени) (…), че случилото се през последните месеци е предизвикателство за нас, защото вниманието ни започва да се пренасочва към енергийните теми и цената на войната (в Украйна) не е една и съща за Европа и за Съединените щати“, каза той. „Но преди всичко, направеният избори, чиито цели напълно споделям, по-специално Закона за намаляване на инфлацията, ще разпокъса Запада“, добави той.

Според Еманюел Макрон „този избор може да работи само, ако има координация между нас, ако решаваме заедно, ако се синхронизираме отново“. Целта еда се предотврати появата на форма на търговска враждебност през следващите седмици“. „Координация“ и „синхронизация“, това са две думи, повтаряни многократно от френския президент преди и по време на започналото посещение.

„Направете ваш собствен Закон за намаляване на инфлацията

От Елисейския дворец разясниха още веднъж стратегията на Париж. Първо става дума за „признаване на легитимността на американските намерения за реинвестиции в зелени индустрии“. Франция споделя същите цели в борбата с климатичната криза. Но в контекста на войната в Украйна, когато Европа плаща по-голямата част от цената на санкциите, рискът от нарушаване на равновесието, предизвикан от американския Закон за намаляване на инфлацията, може да отслаби Европа. А Съединените щати имат стратегически интерес европейският им съюзник да бъде стабилен.

Макрон, който се изявява като говорител на Брюксел през тези два дни в САЩ, тъй като тези разговори се водят между Съединените щати и 27-те, се надява да получи изключения за определени европейски индустрии. Проучва се и друга възможност: би било необходимо „ние, европейците, да вземем мерки, за да влезем в конкуренцията на равни нога с американците“. Същото, в по-голяма или по-малка степен, казват и американците на европейците: „Направете свой собствен Закон за намаляване на инфлацията!

Засега Вашингтон заявява, че изслушва европейците, но не дава индикации, че е готов за евентуалин промени в Закона. Джо Байдън и Еманюел Макрон, които вечеряха със съпругите си в изискан ресторант във Вашингтон в сряда вечерта, трябваше да обсъдят темата преди официалната си среща и съвместната пресконференция в четвъртък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"