fbpx

КНСБ изчисли 2,8 млн. енергийно бедни българи

Близо 2,8 милиона българи или 40 процента от населението ще бъдат енергийно бедни и те реално са енергийно бедни, ако бъде приложена методиката за енергийна бедност.

Това заявява президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА, по време на дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“, организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП.

По думите му ресурсът е изключително недостатъчен, въпреки че е увеличаван на три пъти и то само за тези около 300 000 най-бедни българи. Освен това 90 на сто от тези помощи за отопление отиват за дърва, изтъква Димитров.

Той е убеден, че системата за социална подкрепа на държавата в момента е неадекватна. Тези хора не ползват въглища, защото по наредбата помощите вече не обхващат въглищата, като Димитров смята, че българските въглища може да бъдат включени, защото са три пъти по-калорични от дървата. Президентът на КНСБ посочи, че 1,5 млн. българи се топлят на твърдо гориво.

Според Пламен Димитров пазарът е „сбъркан“ от момента, в който Европейската комисия започна да генерира цени на емисиите. Ако България премине към ВЕИ-та, страната ни пак ще бъде зависима – този път от вноса на панелите от Китай, коментира още президентът на КНСБ. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"