fbpx

БНБ трайно ще продължи вдигането на лихвите

Перспективите пред паричната политика на България са ясни – увеличаване на лихвите и постепенно изоставяне на неконвенционалните мерки, прилагани през последните години. Това коментира управителят на БНБ Димитър Радев на годишната среща „Банките и бизнесът“, организирана от „Икономедиа“, цитиран от „Сега“.

В подкрепа на думите му, вчера БНБ обяви, че от днес основният лихвен процент е в размер на 1.30%. Това е третото поредно вдигане на ОЛП, който до октомври неизменно няколок години бе 0.00 процента. Първо той бе повишен на 0,49%, от началото на ноември – на 0.59%, за да се стигне до сегашните 1.30%.

Управителят на БНБ обяви, че действията на централните банки на вдигане на лихвите, ще ограничат търсенето, което „ще сведе инфлацията до здравословни нива“.

Това има своята цена – забавяне на икономическата активност, като логиката е, че продължаваща висока инфлация би имала много по- продължителен негативен ефект, отколкото временно забавяне на икономическата активност„, изтъква Радев.

По думите му затягането на паричната политика трябва да върви заедно с ограничаването на бюджетните разходи, като гуверньорът на националната ни банка призова и за ограничаване и дефицита до 3% в бюджета за 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"