fbpx

Рекордни загуби от природни катастрофи за 2022-ра, застраховането покрива едва 45%

  • Природните катастрофи са причинили приблизително 115 милиарда щатски долара застраховани загуби през 2022 г. до момента, което е доста над средната стойност за 10 години – 81 милиарда щатски долара.
  • Ураганът Иън е бил най-голямото събитие, причиняващо щети за годината досега, с прогнозна застрахователна загуба от 50–65 милиарда долара.
  • Вторични опасности, като наводнения и бури с градушка, са причинили застраховани загуби от над 50 милиарда щатски долара, като още веднъж потвърждават значителния си принос към глобалната обща сума.

Това са трите основни заключения в доклада на Swiss Re Group.

2022 г. е втората поредна година, в която очакваните застраховани загуби възлизат на повече от 100 милиарда щатски долара, продължавайки тенденцията на средногодишно увеличение от 5–7% през последното десетилетие. Презастрахователната индустрия е покрила приблизително 45% от икономическите загуби тази година, което показва голяма празнота в защитата в целия свят.

Главният директор по застраховане на групата Тиери Лежер коментира: „2022 г. е поредната година на повишена активност при загуби от природни катастрофи и търсенето на застраховки нараства, тъй като недостигът на защита остава огромен. За да се даде възможност на застрахователната индустрия да се справи с нарастващата нестабилност и търсене, това ще бъде от ключово значение за моделиране на променящите се тенденции в честотата и сериозността. Ценообразуването трябва да отразява ефективния риск.“

Ураганът Иън е най-скъпата природна катастрофа за тази година с изчислени предварителни застраховани загуби от 50–65 милиарда долара. Ураганът от 4-та категория достигна западна Флорида в края на септември с екстремни ветрове, проливен дъжд и буря. Swiss Re Institute изчислява, че това е втората най-скъпоструваща застрахователна загуба някога след урагана Катрина през 2005 г. Това подчертава потенциалната заплаха от един ураган, който удря гъсто населено крайбрежие, в една иначе доброкачествена ураганна година. Освен това през февруари поредица от зимни бури удариха Европа и причиниха очаквани застрахователни загуби от над 3,7 милиарда щатски долара, което върна тази ключова опасност в дневния ред на застрахователната индустрия.

Тази година също така потвърждава значението на вторичните опасности: през февруари и март проливните дъждове са довели до широко разпространени наводнения в Австралия, които на стойност 4 милиарда щатски долара към момента са най-скъпоструващото природно бедствие в страната. Освен многобройните малки до средни градушки и гръмотевични бури в САЩ, Франция преживя най-сериозната поредица от градушки, наблюдавани някога, със застраховани пазарни загуби, достигащи приблизително 5 милиарда евро според Swiss Re Institute.

По думите на Мартин Бертог, ръководител на отдел „Опасности от катастрофи“ в Swiss Re „екстремните метеорологични явления доведоха до високи застрахователни загуби през 2022 г., което е в основата на нарастващ и разгръщащ се риск на всеки континент. Градско развитие, натрупване на богатство в райони, предразположени към бедствия, инфлация и изменението на климата са ключови фактори, които превръщат екстремните метеорологични условия във все по-големи загуби от природни катастрофи. Когато ураганът Андрю връхлетя преди 30 години, никога преди това не е имало загуба от 20 милиарда щатски долара – сега имаше седем такива урагана само през последните шест години“.

Застрахователната индустрия управлява риска от природни катастрофи, като се основава на най-съвременното симулационно моделиране за много опасности. Въпреки това, опитът със загубите през 2022 г., усложнен от предходните пет години, подчертава необходимостта от възприемане на по-насочен към бъдещето подход за всички опасности. Наличността на модела и данните трябва да бъде увеличена за вторични опасности, като например наводнения и градушка, тъй като те нарастват, но все още получават по-малко внимание от индустрията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"