fbpx

САЩ увеличават биогоривата в горивния микс на рафинериите

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ ще предложи увеличаване на количеството етанол и други биогорива, които петролните рафинерии трябва да смесват с горивото си през следващите три години, съобщава Ройтерс.

Агенцията се стреми и за първи път да направи използването на биогорива за зареждане на електрически превозни средства част от програмата за възобновяеми горива, като дава възможност на производители на автомобили като Tesla да генерират търгуеми кредити, посочват още източниците на Ройтерс. Предложението за EV ще добави до 1,4 милиарда нови кредита до 2025 г.

Дългоочакваното предложение на агенцията, ще изисква общи мандати за смесване от 20,82 милиарда галона през 2023 г., 21,87 милиарда галона през 2024 г. и 22,68 милиарда галона през 2025 г.

Във всяка от тези години обемите на конвенционалните биогорива, като етанол на базата на царевица, ще бъдат определени на 15 милиарда галона или повече – по-специално 15 милиарда през 2023 г. и по 15,25 милиарда през 2024 и 2025 г.

Обемът на така наречените D3 кредити ще нарасне от 720 милиона през 2023 г. до 2,13 милиарда до 2025 г., като по-голямата част от растежа идва от кредити, генерирани от електрически превозни средства или E-RIN. Електричеството за захранване на автомобилите трябва да идва от възобновяеми източници на биогаз, като например метан от сметища.

Мандатът на Агенцията за опазване на околната среда за биогорива за текущата година е 20,88 милиарда галона, което включва изискването за годишен обем плюс допълнителни 250 милиона галона, добавени за компенсиране на обеми, които не са били смесени през предходните години.

Съгласно стандарта за възобновяеми горива (RFS), петролните рафинерии са задължени да смесват милиарди галони биогорива в горивния микс на нацията или да купуват търгуеми кредити от онези, които го правят.

Докато Конгресът постави конкретни цели до 2022 г., законът разширява правомощията на EPA за 2023 г. От следващата година агенцията има свобода на действие да определя многогодишни мандати и да прави други промени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"