fbpx

Предупреждение: ограничаване правото на аборт нанася тежък удар върху икономиката

Докато защитниците на правата на жените се готвеха за масова демонстрация на 14 май в подкрепа на правото на аборт, икономисти смятат, че неговото ограничаване ще нанесе тежък удар върху икономиката на САЩ.

Защитниците на правото на аборт в САЩ могат да имат много силен съюзник – икономиката. Според материал на CNN, цитиран от Capital.fr, икономисти смятат, че ограничаването на свободата на жените да разполагат с тялото си, ще има тежки икономически последствия за американската нация.

На 3 май в пресата изтече проект за решение на Върховния съд на САЩ. Той показва, че върховните съдии са на прага да анулират присъдата по историческото дело Roe v. Wade от 1973 година. С други думи това означава, че тогава отделните американски щати ще имат правото, ако решението бъде издадено, да забранят доброволното прекъсване на бремеността, право, което в момента е гарантирано в САЩ на федерално ниво. Тази събота огромен брой американци дефилираха по улиците, за да кажат „не“ на един такъв проект.

За Джанет Йелън, американския министър на финансите, ограничаването на правото на аборт „би нанесло значителни вреди на икономиката“, изтъкна по време на едно изслушване: това право „позволи на много жени да завършат следването си. Това увеличи възможностите им по-добре да изкарват прехраната си. Това позволи на жените да планират по-добре семействата и кариерите си“, подчерта министърът.

Разностранни и дълбоки последици, които трудно могат да бъдат измерени

Джейсън Линдо, професор по икономика в Тексаския университет A&M, запитан от CNN коментира, че икономическите последствия от такова решение са толкова разнообразни и дълбоки, че е трудно да бъдат измерени. Икономистът припомня, че това ограничение на правото на аборт идва в особен момент, когато част от жените от акативното население е тежко засегната от ковид кризата и повечето от тях още не са достигнали жизненото си равнище от преди пандемията.

Отнемането на една жена на правото да избере дали и кога да има дете има тежки последствия върху кариерата ѝ и върху икономическото ѝ положение, подчертава Джейсън Линдо. Според проучване на Калифорнийския университет, финансовото състояние на семейстнвото е важен аргумент, когато се взема решението за прекъсване на нежелана бременност.

Процентът на жените, на които се отказва аборт сред бедните и безработните е по-висок от средния и те имат по-голяма нужда от държавна помощ. Накрая икономистите подчертават и възможните последствия за общото здравословно състояние на жените, за които центровете за семейно планиране са понякога единственият начин да получат профилактични грижи, като срещу рак например.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"