fbpx

„Продължаваме промяната“ с антикризисен пакет за 2 млрд. лева

На извънреден брифинг в парламента парламентарната група на Продължаваме промяната представи антикризисен пакет от 14 мерки, който ще бъде предложен за обсъждане на утрешното лидерско заседание на коалицията. Общата стойност на пакета е 2 млрд. лева, включващ както социални мерки, така и насочени към бизнеса.

Лидерът на групата Андрей Гюров изтъкна, че обявяват тези свои предложения сега, тъй като те са остойностени от финансовото министерство и е ясно, че за осъществяването им ще се използват допълнително събрани средства в бюджета, без това да нарушава бюджетната рамка.

От ПП акцентираха на предлаганото увеличение на пенсиите, като най-ниската да стане от 370 на 450 лева, а останалите да се вдигнат пропорционално, като това ще бъде валидно от 1 октомври. Предлага се също така размерът на максималната пенсия да се изравни с максималния осигурителен доход от 3400 лева, като така според ПП ще се стимулират хората да се осигуряват на реалните си доходи.

Сред предложенията е от 1 юли да се намали ДДС на централното топлоснабдяване на 9%.

От Продължаваме промяната предлагат и увеличаване на данъчните облекчения за работещите родители – на тези с едно дете от 450 на 600 лева , а с две деца от 900 на 1200 лева.

Сред мерките е и познатото вече облекчаване на крайните потребители на горива с 25 ст. за до 50 литра месечно, като бе посочено, че механизмите как това ще се случи предстои да бъдат уточнени.

За микро- и малките предприятия се предлага увеличаване на прага за ДДС регистрация до 100 хиляди лева. Предвижда се и падане на акциза за газ и електоенергия.

От ПП подчертаха по повод това, че част от мерките са предложения и на други партии от коалицията, че за тях не е важно кой ги предлага, а факта, че в крайна сметка отговорност за прилагането им се поема от премиера и финансовия министър.

Стана ясно, че мандатоносителите не са съгласни с някои предложения от коалиционните си партньори, като например нулева ДДС ставка за някои стоки и намаляване на ДДС за хляба на 9%. За последното Гюров изтъкна, че според него това няма да е работеща мярка, която да доведе до реално намаляване цената на продукта.

Няколко пъти бе подчертано, че това са само предложения, като крайното решение ще е на коалиционния съвет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"