fbpx

Сандов отказа да пусне „ТЕЦ Марица 3“, имало имитация на ремонт

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е отказал да разреши пускането на спряната „ТЕЦ Марица 3“, съобщиха от ековедомството.

След среща с юрисконсулта на предприятието Юлиян Семерджиев, който му е представил протестно писмо с искане централата да бъде пусната в експлоатация, Сандов е заявил, че за съжаление представителите на протестиращите не са дали нови данни, с които да го убедят, че е извършен основен ремонт.

Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата. 

Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен е министърът.

Припомняме, дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград беше спряна принудително на 21 април със заповед на РИОСВ – Хасково  заради нарушения на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. На 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"