fbpx

Проектът за актуализация на бюджета – вдигане на пенсиите и подкрепа за бизнеса

Финансовият министър Асен Василев потвърди, че е готов проекът за актуализация на бюджета и днес ще бъде обсъден на обществен съвет към финансовото министерство. Документът е представен на срещи с 5 партии в парламента, от тях зависи дали ще го приемат, коментира още финансовият министър Асен Василев.

България чака авансово плащане по линия на Националния план за въpстановяване и устойчивост, както и по-високи приходи в НАП и митниците покрай повишена събираемост. Разчетите са, че плюсът в хазната ще възлезе на 2 млрд. лв. Срещу тези допълнителни приходи правителството предлага да се извършат разходи за 1,8 млрд. лв.

На първо място това ще позволи актуализация на пенсиите.

Нито един български пенсионер с пенсия за стаж и възраст няма да получава от октомври тази година сума под линията на бедност – 369 лв. Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв. от тази дата, като за достигане на линията на бедност от 369 лв. ще се дадат добавки на всички пенсионери без допълнителни доходи. Всички пенсии ще бъдат актуализирани чрез завишаване на коефициента за осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия също се увеличава – от 158 на 170 лв.

В същото време от октомври отпада добавката от 50 лв. към пенсиите заради ковид, като последното й изплащане ще е през септември.

575 млн. лв. е допълнителният транш за покриване на разходите в социалната система. С тях ще бъде финансирано актуализацията на пенсиите. Добавките за достигане на линията на бедност ще се дават на база критерии по подобие на енергийните помощи, обясни Асен Василев.

430 млн. лв. от актуализацията са предвидени за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. ще отидат за системата на здравеопазването. В проекта за изменение на бюджета са заложени разходи за президентските избори, като предвидената сума покрива и най-негативния вариант за избори 2 в 1.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"