fbpx

Прогнозират над $100 за барел петрол заради ценовия таван на руския Urals

Световните цени на петрола може да надхвърлят 100 долара за барел на фона на въвеждането на таван на цените на руския петрол от страните от ЕС в размер на 60 долара, което има вероятност да доведе до намаляване на руския износ, коментира, цитиран от ТАСС, Кирил Мелников, ръководител на Центъра за енергийно развитие. Цената на петрола Brent в петък е била 85,57 долара за барел.

По-рано днес, Ройтерс съобщи, че държавите от Г-7 и Австралия официално са обявили, има споразумение за таван на цените от 60 долара за барел на руския морски суров петрол. Това става, след като членовете на Европейския съюз преодоляха съпротивата на Полша и постигнаха политическо споразумение по-рано късно в петък.

ЕС се съгласи с цената, след като Полша даде своята подкрепа, проправяйки пътя за официално одобрение през уикенда. Очаква се подробности по решението да бъдат публикувани в правния вестник на ЕС в неделя.

G7 и Австралия заявяват още, че таванът на цените ще влезе в сила на 5 декември или много скоро след това.

Самият размер на тавана няма значение, тъй като руските компании няма да продават петрол през него. Съответно доставката на руски петрол с помощта на европейски корабни и застрахователни компании ще бъде прекъсната, което може да намали износа от Русия с 1 -1,5 милиона барела на ден през декември-януари. Това вероятно ще доведе до повишаване на цената на петрола над 100 долара за барел„, изтъква Мелников.

Междувременно, както отбелязва пред ТАСС водещият анализатор на Finam Александър Потавин, одобреният от ЕС размер на тавана може да позволи да се запази значителен дял от руския петрол Urals на световния пазар. Според него размерът на тавана като цяло е близък до текущата цена на петрола Urals, а самият механизъм за проследяване позволява възможността за запазване на по-голямата част от износа на руски петрол, тъй като Руската федерация не е публикувала официални документи относно доставките след въвеждането на тавана. „Това дава надежда за запазване на значителен дял от петрола Urals на световния пазар“, казва той.

Руският суров петрол Urals се търгуваше за около 67 долара за барел в петък.

Припомня се, че Москва по-рано заяви, че няма да доставя енергийни ресурси на онези страни, които ще ограничат цените за тях, счита тавана на цените за неприемлив и възнамерява да работи само при пазарни условия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че таванът на цените значително ще намали приходите на Русия.

Това ще ни помогне да стабилизираме световните цени на енергията, облагодетелствайки нововъзникващите икономики по света“, казва фон дер Лайен в Twitter, добавяйки, че таванът ще бъде „регулируем във времето“, за да реагира на пазарните развития.

От Г-7 очакват, че таванът ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят по море руски суров петрол, но ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако не се продава на цена, по-ниска от тавана.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изтъква, че ограничението ще облагодетелства особено страните с ниски и средни доходи, които са поели тежестта на високите цени на енергията и храните.

Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът й става все по-тънък, таванът на цените веднага ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, посочва Йелън в изявление, цитирано от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"