fbpx

Пускът на газовата връзка с Гърция пред ново отлагане?

AVAX, една от гръцките компании, изграждащи интерконектора България-Гърция, е изправена пред забавяне в доставката на материали, съобщава Euractiv България, позовавайки се на източници от Атина.

Според български източник, запознат с темата, гръцкият консорциум няма да спази обявения срок до края на декември 2021 г. за завършване на строителните работи, съответно крайният срок за пускане на интерконектора в експлоатация, 1 юли, няма да бъде спазен, информира още изданието.

Друг гръцки източник уточнява, че подизпълнителят на AVAX VALVITALIA, компания, която оперира в областта на доставката на оборудване и компоненти, предназначени за енергия, заявява, че се сблъсква със забавяне на поръчките си за материали от Китай и „следователно останалата част от проекта не може да продължи, освен ако предварителната работа е извършена.“

От българското Министерство на енергетиката са припомнили позицията си, заявена по време на многобройните си срещи с изпълнителите на проекта – че няма да се допуска повече забавяне. Ако това се случи, българската страна ще активира клаузата в договора за плащане на неустойки в размер на 90 000 евро/ден.

Припомняме, газовата връзка е изключителнто важна за страната ни, тъй като по нея ще можем да получаваме газови доставки от Азербайджан по Южния газов коридор. Договорените обеми са 1 млрд. куб/метра годишна, като Баку многократно е изтъквал възможността за увеличаването им при желание от наша страна. В момента азерският газ е много по евтин от руския на Газпром.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"