fbpx

Ръст на потребителското доверие, спад в промишлеността

Общият показател на доверие на потребителите през юли 2024 г. нараства с 5.6 пункта спрямо априлското си равнище. Подобрение на потребителското доверие се отчита както сред населението в градовете, така и сред това в селата – съответно с 4.5 и 8.8 пункта. Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца се подобрява, като и очакванията им за следващите дванадесет месеца са благоприятни.

Това сочат обобщените от НСИ ключови показатели за България към 2 октомври.

Оборотът в търговията на дребно през юли 2024 г. нараства с 6.8% спрямо юли 2023 г., показват календарно изгладените данни. В сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ – с 12.6%, и при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ – със 7.3%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 6.2%.

За индивидуално потребление през второто тримесечие на 2024 г. са изразходвани 69.2% от произведения БВП. Показателят се увеличава с 3.1% в реално изражение спрямо съответното тримесечие на 2023 година (според сезонно изгладените данни).

В същото време през септември показателят на доверие в промишлеността се понижава с 3.3 пункта в сравнение с август 2024 г. по данни от бизнес анкетите на НСИ.

През юли 2024 г. е регистрирано намаление с 2.5% на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2023 година. На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост – с 3.6%, в добивната промишленост – с 1.7%, а ръст при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 12.4%.

Календарно изгладените данни показват увеличение с 2.5% на строителната продукция през юли 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 година. Повишение  е регистрирано  при  специализираните строителни дейности – с 6.8%, и с 3.6% при строителството на съоръжения. При продукцията от строителство на сгради е отчетено намаление с 1.8%.

През второто тримесечие на 2024 г. произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 47 675.1 млн. лв. по текущи цени според предварителните данни. На човек от населението се падат по 7 399 лв. от стойностния обем на показателя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"