fbpx

Ръстът на селскостопанските цени у нас под средния за ЕС

Първите оценки на индексите на селскостопанските цени за 2022 г. показват, че те са били значително по-високи от 2021 г. за почти всички основни категории продукти, както и за ключови селскостопански суровини, сочат данни, обобщени от Евростат.

Изтъкват се три основни фактора за по-високи цени. Първият е прекъсването на световните селскостопански пазари, причинено от нахлуването на Русия в Украйна, като и двете страни са големи износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове.

Вторият двигател е широко разпространената суша, която се очаква да доведе до намаляване на добивите от култури, включително фуражни култури като сено, използвано като храна за добитък. Третият фактор е инфлационен натиск, не на последно място и цената на енергията.

Данните на Евростат показват, че средната цена на селскостопанските стоки като цяло (продукция) в ЕС се е увеличила с 24% между 2021 г. и 2022 г. Най-рязко е поскъпването на зърнените култури (+45%), яйцата (+43%) и млякото ( +31 %). Поскъпване има при всички стокови групи, с изключение на плодовете (-3%).

За да се илюстрира широкоразпространеният характер на повишенията на цените в ЕС, акцентът е поставен върху зърнените култури, яйцата и млякото, трите продукта с най-рязко средно покачване на цените в ЕС през 2022 г.

Данните за България показват, че от трите продукта най-голямо е годишното поскъпване на зърнените култури (49.83%). Яйцата у нас поскъпват спрямо 2021 година с 22,84%, а млякото с 21,62%. Спрямо показателите за страните от ЕС поскъпването у нас не е сред най-значимите.

Средните цени на зърнените култури като цяло (съвкупност, която обхваща пшеница, ечемик, царевица, ръж и овес, както и други видове зърнени култури) са се увеличили във всички страни от ЕС между 2021 г. и 2022 г., като процентът варира от +33% в Австрия и Холандия, +34% в Латвия до +67% в Унгария и +70% във Финландия.

Цените на яйцата също са се увеличили във всички страни от ЕС между 2021 г. и 2022 г., като процентът варира от +6% в Люксембург и +7% в Кипър и Гърция до +68% в Холандия, +74% в Белгия и +76% във Франция .

Сушата в целия ЕС през 2022 г. е намалила наличието на прясна трева като храна за млечни крави. През 2022 г. има повишения на цените на млякото във всички страни от ЕС, вариращи от сравнително ограничени +3% в Кипър (където козето мляко също е ключов продукт) и +9% в Малта до около +50% в Белгия, Литва, Унгария и Латвия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"