fbpx

Разочароващи икономически показатели в Китай, целта за растеж остава далеч

Китай публикува икономическитe показатели за април, които са по-слаби от очакваното. Това става на фона на все още слабо търсене, което би било знак за бързо възстановяване след премахването на здравните ограничения през декември 2022 г., информира Capital.fr.

Продажбите на дребно, основният показател за потреблението на домакинствата, са нараснали с 18,4% на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро (BNS). Този резултат е под средната прогноза на агенция Bloomberg (21,9%), макар че клиентите се завърнаха в търговските центрове и ресторантите през последните месеци. Въпреки ниската инфлация, тази слабост на вътрешното търсене забавя икономическото възстановяване на страната.

Китай си е поставил за цел ръст в рамките на 5% за тази година, който би бил един от най-ниските от десетилетия, но предупреди, че „няма да бъде лесно“ той да се постигне. „Правителството обаче постави определено ниска цел, което му оставя поле за маневриране“, отбелязва икономистът Zhiwei Zhang от консултантската фирма Pinpoint Asset Management.

Равнището на безработица сред младите китайци на възраст от 16 до 24 години достигна през април рекордните 20%, докато секторът на услугите се бори да поеме милионите селски мигранти, стичащи се в градовете. Безработицата, изчислена само за градските райони, спадна леко до 5,2% (-0,1 пункта в сравнение с март). Промишленото производство нарасна с 5,6% през април, след като заводите постепенно започнаха да достигат пълния си капацитет на работа след отмяната на анти-Ковид правилата. Но анализаторите на Bloomberg, очакваха много по-рязък ръст (10,9%).

Китайската централна банка внесе успокоение

От своя страна инвестициите в основен капитал през първите четири месеца на годината нарастват с 4,7% на годишна база, което е под очакваните 5,7%. Това са разходите за недвижими имоти, инфраструктура, оборудване и машини, сектори, на които правителството разчита да стимулират активността.

В понеделник централната банка на Китай внесе успокоение след публикуването през миналата седмица на официалните данни, показващи, че инфлацията (CPI индекс) се покачва през април само с 0,1% на годишна база, най-ниското от 2021 г. насам. „Потребителските цени продължават да се повишават умерено (…) и икономическите операции продължават“, изтъкват от институцията. „В средносрочен и дългосрочен план няма… никакво основание да се очаква дефлация.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"