fbpx

Разочароващо ОПЕК+ реши да не увеличава добива на петрол

На днешното си заседание министрите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни като формàта „ОПЕК +“ гласуваха за запазване на плана си за месечно увеличаване на добива на петрол с 400 000 барела дневно, съобщава RFI.

През юли миналата година страните от ОПЕК+ се договориха да увеличават ежедневния добив с 400 000 барела всеки месец до изтичане на ограничението, които те самите си наложиха през май 2020 г. за обем от 9,7 млн. барела дневно.

Историческото съкращаване на производството беше въведено през април 2020 г., за да помогне на енергийния пазар, след като пандемията от коронавирус намали търсенето на суров петрол. Но беше решено да се провеждат срещи всеки месец, за да се коригират договореностите в случай на необходимост. На днешната среща беше решено, че на основата на анализа на пазара през януари 2022 г. ограниченията ще бъдат около 4 млн. барела дневно.

Планът досега нито веднъж не е бил променян въпреки настояванията на потребителите за по-голям ръст на добива и фактори като появата на нови варианти на Ковид-19, които биха могли да доведат до намаляването на търсенето.

Решението предизвика разочарование, тъй като голям брой анализатори очакваха увеличаване на добива, предвид непрекъснатото покачване на цените. Ако нищо не се промени, не е изключено след няколко месеца цената на американския суров петрол да достигне 100 долара за барел.

Причините за такова покачване са същите, които действаха и през последните седмици. Нарастващото напрежение между Москва и Запада по повод Украйна и войната в Йемен могат да засегнат допълнително предлагането. Двата най-големи производителя на черното злато, Русия и Саудитска Арабия, са пряко въвлечени в тези кризи. Дефицитът на пазара се засилва и от трудностите, които някои страни изпитват, за да увеличат производството си поради проблеми с инфраструктурата и липса на инвестиции.

От гледна точка на търсенето, потреблението остава динамично въпреки пандемията. Затова, в краткосрочен аспект, предлагането трябва да остане по-ниско от търсенето. Решението може да дайде от Иран, исторически един от най-големите производители в ОПЕК, но чийто износ е твърде ограничен поради американските санкции. Разговорите между западните сили и ислямската република за нейната ядрена програма навлязоха през последната седмица в решителен етап. В тях САЩ участват индиректно. В случай на споразумение санкциите постепенно могат да бъдат вдигани. Така Иран ще се върне на пазара на петрол с предлагане на значителни количества, което би довело до незабавно понижаване на цените.

Следващата среща на министрите от ОПЕК+ е предвидена за 2 март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"