fbpx

Рекорден скок на заводските цени в Германия

Производствените цени в Германия са се повишили през август с най-високия си темп, откакто се води статистика, съобщава Ройтерс. Рекордният ръст е както месечен, така и на годишна база и е отражение главно от скока на цените на енергията, което повишава шансовете основната инфлация да скочи още повече.

Заводските цени в промишлеността са се увеличили с 45,8% спрямо същия месец на миналата година, съобщава Федералната статистическа служба. В сравнение с предподния месец юли цените са се повишили със 7,9%, допълва той.

Скокът е значително по-силен от очакваното, като анализаторите са прогнозирали ръст от 37,1% на годишна база и ръст от 1,6% месечно, сочи проучване на Ройтерс. През юли нарастването на годишна база е било 37,2%, а през юни 32,7%.

Средно цените на енергията през август са над два пъти по-високи от същия период на миналата година – 139% и с 20,4% по-високи от предходния месец, съобщи службата.

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа е 8,8%, тъй като недостигът на руски доставки на изкопаеми горива след нахлуването в Украйна и налагането на западни санкции е довело до рязко покачване на цените на енергията, обобщава агенцията.

Сега нарастващите разходи се наблюдават не само при петрола и газа, но и при електроенергията, информира икономистът от LBBW Йенс-Оливер Никлаш. Цените на производител на електроенергия се повишават със 174,9% спрямо август 2021 г. и с 26,4% спрямо предходния месец.

Без енергията ръстът на цените на производител на годишна база през август е 14%.

Въпреки че намаляващата инерция в цените на междинните стоки дава основание да се смята, че инфлацията на потребителските цени ще достигне връх през следващите месеци, неотдавнашният скок на цените на енергията показва, че тук има значителен потенциал за несигурност“, казва икономистът от Commerzbank Ралф Солвен, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, по данни на Евростат за юли, производствените цени на промишлеността са се повишили с 4,0% в еврозоната и с 3,7% в ЕС в сравнение с юни 2022 г. На годишна база  производствените цени са се увеличили с 37,9% в еврозоната и с 37,8% в ЕС.

В ЕС заводските цени са се увеличили с 96,2% в енергийния сектор, с 21,7% при междинните стоки, с 14,8% при нетрайните потребителски стоки, с 10,3% при дълготрайните потребителски стоки и с 8,1% при капиталовите стоки. Цените в цялата промишленост без енергетиката са се увеличили с 15,7%.

През юли най-висок годишен  ръст на производствените цени се наблюдава в Румъния (+67,4%), България (+55,9%) и Дания (+55,1%). През юли Германия регистрира 38,1% ръст на заводстите цени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"