fbpx

ICGB обяви търгове за свободния капацитет на интерконектора с Гърция

Операторът на газовата ни връзка с Гърция „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) обяви, че ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата, считано от 1 октомври 2022 г. Припомняме, миналата седмица българският участък получи акт 15, като се очаква до дни и акт 16, като от първи октомври започне търговската експлоатация на интерконектора.

От ICGB уточняват, че междусистемната газова връзка  започва работа с общ капацитет от 3 млрд. м3/г. Около половината – 1,57 млрд. м3/г., вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. ICGB вече е подписала договори с двете платформи и е регистрирана като оператор на преносна система.

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ЕМОПС), както следва:

За точката на междусистемно свързване на ICGB с DESFA и Трансадриатическия газопровод (TAP) в Комотини, ICGB ще предлага следните продукти през PRISMA:

  • Входен твърд капацитет (в права посока)
  • Изходен прекъсваем капацитет (в обратна посока)

За точката на междусистемно свързване в Стара Загора между мрежата на „Булгартрансгаз“ и газопровода IGB, ICGB ще предлага следните продукти през RBP:

  • Изходен твърд капацитет (в права посока)
  • Входен прекъсваем капацитет (в обратна посока)

Всички заинтересовани лица са поканени да се регистрират съгласно процедурата, публикувана на корпоративния уебсайт.

При активен пазарен интерес към резервиране на наличния капацитет на газопровода, продължаващата война в Украйна и решимостта на Европа да ограничи изцяло доставките на руски газ в бъдеще, се очаква общият капацитет на IGB да се увеличи, достигайки до 5 млрд. куб. м/г.

Това може да се постигне чрез изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция. Такъв план вече е получил одобрение от гръцкия национален преносен оператор DESFA и се очаква да бъде станцията да бъде завършена едновременно с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис. LNG терминалът се разработва в голяма синергия с IGB. Заедно, двата енергийни инфраструктурни проекта ще формират изцяло нов, сигурен маршрут за енергийни доставки за региона на Югоизточна Европа и Западните Балкани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"