fbpx

Служебната власт подготвя стратегически търг за втечнен газ

Булгаргаз подготвя три тръжни процедури за доставки на втечнен газ. 1) Краткосрочна за месеците ноември и декември, 2) годишен търг за 2023 година и 3) дългосрочен, или както изпълнителният директор на дружеството Деница Златева го обяви – стратегически, за периода 2024 – 2034 година.

Подчертано бе, че всички те ще се проведат при максимална прозрачност и с амбиция за намиране на максимално широк кръг участващи компании.

Освен това страната ни ще участва през октомври в годишния търг за 2023 година за слотове на Ревитуса, а в момента се договорят слотове за ноември и декември.

Тръжните процедури за ноември и декември ще са съответно за 1,5 млн. и 2 млн MWh втечнен природен газ. За 2023 година търгът ще е за 16 млн. MWh, а 10-годишният стратегически търг ще е на базата на резервираните от държавата допълнителни количества на бъдещия терминал в Александруполис. По повод този търг Деница Златева обясни, че подготовката му стартира сега, тъй като процедурата е дълга и вероятно ще приключи с избор на компания или компании през месец март 2023 година.

Обещана бе пълна прозрачност и подробно и предварително описани и качени на сайта на дружеството критерии.

От своя страна служебният енергиен министър добави, че се подготвят и търгове за тръбен газ. Христов отново обвърза вероятното поевтиняване на газа за октомври с добрата работа на служебния кабинет и неговите конкурентни процедури.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"