fbpx

България осма в ЕС по годишно поскъпване на хляба

През август 2022 г. цената на хляба в ЕС е била средно с 18% по-висока от август 2021 г. Това е огромно увеличение при положение, че в предходния едногодишен период (2021-ва спрямо 2020-та) цената на хляба регистрира средно 3% поскъпване. Месечните данни показват и значително увеличение на основната инфлация, макар и не в такива обеми (от +3% до +10%), сочат данни на Евростат.

Някои държави са много по-засегнати от други. Най-висок среден темп на промяна в цените на хляба е регистриран в Унгария (+66% през август 2022 г.), следвана от Литва (+33%), Естония и Словакия (и двете +32%). България е осма по ръст с +29%.

В същото време най-нисък среден темп на изменение на цените на хляба е регистриран във Франция (+8%), Холандия и Люксембург (и двете +10%).

Сред обясненията са това е руската инвазия в Украйна, която значително смути световните пазари, тъй като Русия и Украйна са големи износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове, изтъква статистическата служба на ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"