fbpx

Икономия на енергия: как го правят големите страни в Европа

С наближаването на есента и в условията на енергийната криза, причинена от войната в Украйна, френските и европейски градове създават организация, за да намалят сметките си за газ и електроенергия. Ограничаване на осветлението на обществените места, контрол над климатиците, намаляване на температурата в сградите… Ето бърз преглед на това, което се прави във Франция и в други европейски страни, представен от France 24*.

Градът на светлината ще си остане Град на светлината, но мобилизацията трябва да бъде обща.“ Думите са на кмета на Париж Ан Идалго, която подробно описва какви мерки за икономия на енергия предстои да бъдат предприети във френската столица.

Изключване на светлините на Айфеловата кула час по-рано, понижаване с един градус на температурата на водата в басейните и на отоплението в обществените сгради… Така Париж възнамерява да постигне близо 10 милиона евро икономии и да намали допълнителните разходи, предизвикани във Франция, както и другаде в Европа, от скока на цените на газа и електроенергията. Всичко това е резултат от войната в Украйна и драстичните съкращения на доставките на руски газ.

Както и повечето френски градове, столицата се подготвя преди началото на есента, която обещава да бъде тежка от енергийна гледна точка. Освен във Франция, изданието прави преглед на това, което се случва в Германия, Испания и Италия.

Във Франция: съкращаване на осветлението на обществените места и намаляване на температурата в обществените сгради

Преди Париж няколко френски града вече започнаха икономии на енергия, по-специално чрез намаляване на общественото осветление. Една от най-емблематичните мерки беше предприета в Лил, в северна Франция: в началото на септември градът спря да осветява обществените сгради през нощта – с изключение на два площада в центъра на града. Така той се надява да спести 170 000 киловатчаса (kWh) годишно. Марсилия предприе подобна мярка, като светлините, които осветяват 140-те паметника на града, се гасят в 23:30 ч. през лятото и в 22:30 ч. през зимата. Единственото изключение е базиликата Нотр Дам дьо ла Гард (Света Богородица Пазителка).

След като Еманюел Макрон обяви в средата на юли план за икономия на енергия във Франция, няколко града подеха инициативата за намаляването на температурата в сградите си. Такъв е случаят с Лион, където общината взе решение отоплението на обществените сгради през тази зима да бъде установено на 19°C. Така тя се надява да се справи с очакваното удвояване на разходите на енергия през 2023 г. – от 55 на 100 милиона евро. От своя страна град Либурн, близо до Бордо, прие впечатляваща мярка: неговият кмет Филип Бюисон реши през тази зима „почти да не отоплява физкултурните салони“ с изключение на съблекалните. Температурата просто ще се поддържа на 10°C.

Много общини вече взеха решение да започнат стъпки за намаляване на разходите на енергия в своите най-енергоемки инфраструктурни обекти, като се започне с плувните басейни. Лил, Тулон и Лимож планират да понижат температурата на водата с два градуса, освен в изключителни случаи, когато те ще се ползват от деца. Предвижда се и тяхното периодично затваряне като например по време на училищните ваканции за празника на Вси светии. В началото на септември бяха затворени около тридесет басейна.

В Германия: да икономисваме, за да се справим с „недостига на газ“

Както и във Франция, много градове в Германия още от това лято предприеха стъпки за спестяване на енергия, като се започне с Хановер. Столицата на Долна Саксония приложи няколко мерки от края на юли: спиране на топлата вода в обществените сгради, плувните басейни, спортните зали и физкултурните салони, фонтаните останаха сухи, край на осветяването на големите сгради през нощта.

Целта е да намалим потреблението на енергия с 15%“, казва кметът на Хановер Белит Онай. „Това е отговор на очертаващия се недостиг на газ, който е голямо предизвикателство за общините“. Германия, въпреки усилията през последните месеци да намали зависимостта си от Москва, има огромни нужди от газ: 90 милиарда кубически метра годишно, което е над два пъти повече от потреблението във Франция.

Берлин в края на юли също предприе важна мярка като изключи осветлението на много паметници и исторически сгради. Тя обхвана около 200 сгради в германската столица. Според общината „ефектът от тази мярка се изразява най-вече в спестяването на енергия, а не толкова в намаляването на сметките“. Това решение всъщност би трябвало да позволи да се направят големи икономии в годишното потребление на сградите, което понастоящем се изчислява на 200 000 kWh.

Баварският Аугсбург намали температурата на водата в плувните басейни, градското осветление… и дори обмисли възможността за изключване на някои светофари. Кметът Ева Вебер изтъква пред Ройтерс, че сметките за енергия на Аугсбург се очаква да се удвоят тази година в сравнение с 2021 г., за да достигнат около 15,9 милиона евро.

В Испания: икономията на енергия е уредена нормативно

Въпреки че е много по-малко зависима от Германия от доставките на газ, Испания не пренебрегва въпросите за икономията на енергия. Тя си поставя за цел да намали потреблението си на газ със 7% до март 2023 г. Нейната позиция по този проблем е една от най-твърдите в Европейския съюз и икономията на енергия беше уреден със закон, приет на 1 август и влизащ в сила на 10 август в цялата страна.

От един месец в Испания е забранено осветяването на витрините след 22 часа и е ограничено използването на климатиците. Офисите, магазините, баровете и ресторантите вече нямат право да поддържат по-ниска температура от 27°C през лятото, а отоплението им през зимата не трябва да надвишава 19°C. Магазините също така трябва да инсталират автоматични затварящи устройства, за да предотвратят оставянето на вратите отворени, когато отоплителните системи работят, което ще позволи намаляването на загубите на енергия.

Но тези мерки не предизвикаха единодушна подкрепа в Испания. Консерваторката Изабел Диас Аюсо, която е министър-председател на автономната област Мадрид, заяви в началото на август, че икономията на енергия „няма да бъде приложена от общината на Мадрид“. „Мадрид няма да изгасне. Той (законът за енергийната икономия) поражда несигурност, гони туристите и намалява потреблението (…), предизвиква мрак, бедност, тъга.

В Италия: очакване на план и енергиен жест от страна на професионалния футбол

Въпреки че Италия, наред с Германия, е една от страните в ЕС, които са най-зависими от руския газ – през 2021 г. 40% от необходимите ѝ количества от тази суровина бяха внос от Русия – тя все още не е разработила план за икономия на енергия. Правителство обаче подготвяше проект по този въпрос през юли. Според Politico в него се предвиждаха по-специално следните мерки: ограничаване на отоплението до 19°C през зимата и охлаждането до 27°C през лятото, намаляване на осветлението на обществените места през нощта и по-ранното затваряне на магазините.

Но това беше преди премиерът Марио Драги да подаде оставка в края на юли. За момента все още не е въведена нито една нова мярка. Без съмнение въпросът за икономията на ерегия ще бъде един от основите по време на дебатите на предстоящите предсрочни избори на 25 септември.

В очакване на правителствените решения се появиха инициативи на частни лица. Президентът на Серия А, Лоренцо Казини, например обяви в началото на септември, че италианският професионален футбол ще „направи своя принос“ за облекчаване на настоящата ситуация, като намали времето за осветяване на стадионите по време на мачовете до максимум 4 часа. „Трябва да дадем добър пример в този труден момент на енергийна криза“, казва Казини. „Наше задължение е да намалим максимално осветлението на съоръженията преди и след мачовете, за да ограничим значително консумацията“.

Всички тези мерки, предприети в много европейски страни, имат една и съща цел: намаляване на потреблението на газ и електроенергия. Път, по който ЕС е тръгнал от седмици. На 20 юли Европейската комисия направи радикално, но необвързващо, предложение, насочено към намаляване на потреблението на газ в Европа с 15% до следващата пролет.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"